На заміну “Молотам”: в Україні розробили нові 120-мм міномети

 

Оновлений міномет калібру 120-мм, розроблений фахівцями заводу “Маяк”, що входить до складу Укроборонпрому, невдовзі приймуть на озброєння Збройних сил України.

Про це стало відомо під час візиту на підприємство генерального директора державного концерну “Укроборонпром” Юрія Гусєва в середу, 20 січня.

Фахівці “Маяка” продемонстрували модернізований міномет М-120-16, який виконано з урахуванням усіх зауважень замовника.

“Незважаючи на арешт своїх поточних рахунків, завод “Маяк” продовжує успішно розробляти та випускати продукцію для українських військових, залишаючись одним з небагатьох в Україні виробників мінометів для ЗСУ, – цитує Гусєва його пресслужба.

Також очільник Концерну ознайомився з новою розробкою – мінометом калібру 60 мм М-60-16.

“60-ти міліметрові міномети — це новий вид озброєння для нашого війська, який стане потужною підтримкою сил піхотних підрозділів. Це дуже мобільна зброя, яка на сьогодні вдало експлуатується провідними підрозділами НАТО”, – розповів головний конструктор заводу Олександр Гордєєв.

Крім того, Гусєв ознайомився з дослідним зразком великокаліберного кулемету КТ-12,7 (модернізований аналог НСВТ), виробничими потужностями підприємства та сучасними високоточними верстатами серії Mayak Weapons, які для власних виробничих потреб розробили фахівці заводу.

Нагадаємо, 20 серпня 2020 року Міністерство оборони України повідомило, що зняло з експлуатації вітчизняні міномети М120-15 “Молот” калібру 120 мм виробництва заводу “Маяк” через часті інциденти під час їх використання.
Натомість закуповуються болгарські міномети ЕМ-120 та проходять випробування міномети УПІК-120 від компанії “Українська бронетехніка”.

Читайте також:
Слідчі отримали доступ до таємного контракту на поставку ЗСУ мінометів “Молот”

Як повідомляла “Новинарня“, від 2016 року трапилося кілька трагедій, пов’язаних із розривом мінометів “Молот” українського виробництва.
Багато журналістів, громадських активістів та волонтерів заявляли про низьку якість “Молотів”, що призводить до розриву ствола.
Під час найрезонанснішого НП, 6 липня 2018 року, на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета “Молот”, унаслідок якого загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128 огпбр, дев’ятеро бійців дістали поранення. Тоді президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.
Прокуратура розглядала три версії вибуху “Молота” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

М120-15 “Молот” – міномет калібру 120 мм українського виробництва, розроблений на основі радянського міномета 2Б11 ПАТ “Завод “Маяк” (Київ) із системи ДК “Укроборонпром”.
Після початку російської агресії виробництво міномета було налагоджене у стислі терміни, перші поставки до Збройних сил України відбулися на початку 2016 року.

Читайте також:
13 смертей за два роки: Луценко розповів, чому вибухають міномети “Молот”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна