На Закарпатті скасували всі рішення про функціонування регіональних мов

 

На Закарпатті скасовано усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов.

Про це Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя поінформували листом із Закарпатської обласної прокуратури у вівторок, 19 січня.

“На Закарпатті скасовано усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішенням Берегівської районної ради № 40 від 29 грудня 2020 року визнані такими, що втратили чинність рішення щодо регіональної мови Берегівської та Виноградівської районних рад.

“Таким чином, усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов на території Закарпатської області скасовано”, — йдеться у листі.

Нагадаємо, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов і попросив прослідкувати за цим генпрокурора Ірину Венедіктову.

Додамо, ще у 2012 році Закарпатська облрада визнала особливий статус угорської, румунської та русинської мов, посилаючись на статтю 7 Закону України “Про засади державної мовної політики”.

Як інформувала “Новинарня“, суд скасував рішення про надання російській мові статусу регіональної в Запоріжжі.

Читайте також:
На Одещині російську мову позбавили статусу регіональної

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна