Міноборони готує позов до “Кузні на Рибальському” через невчасну поставку корабля-розвідника

 

Міністерство оборони України готує судовий позов до ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” через невчасне виготовлення та поставку середнього розвідувального корабля проєкту “Лагуна”.

Відповідно до умов державного контракту, поставка корабля визначена до 20 вересня 2019 року, однак зобов’язання за контрактом підприємством виконано не було, повідомили у вівторок, 19 січня, в пресцентрі Міноборони України.

Зазначається, що в лютому 2020 року оборонне відомство подало до Господарського суду Києва позов про стягнення із заводу 163 258 338,89 грн. штрафних санкцій за порушення терміну поставки корабля.

“Згодом розгляд цієї справи було зупинено за клопотанням ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському”, оскільки підприємством було подано позов про зобов’язання Міноборони продовжити термін поставки корабля. Рішенням Господарського суду м. Києва, що ґрунтується на висновках торгово-промислової палати України, термін виконання зобов’язань за контрактом було продовжено до 30.11.2020 року”, – йдеться в пресрелізі МО.

З огляду на наявність продовженого у судовому порядку терміну виконання зобов’язань за контрактом, у Міноборони були відсутні підстави для продовження позовної роботи та стягнення із заводу штрафних санкцій за порушення терміну поставки корабля за тим же контрактом.
З метою недопущення втрати судового збору у розмірі 735 700,00 грн. до суду було подано клопотання про залишення позову без розгляду та повернення Міністерству оборони України судового збору.

Втім, станом на 30 листопада 2020 року завод роботи за контрактом не виконав, на підставі чого підприємству було виставлено відповідну претензію.

Днями “Кузня…” поінформувала Міністерство оборони, що готується до завершення робіт та проведення державних випробувань корабля.

“У той же час, через невиконання умов контракту Міністерством оборони України наразі готується позов до суду про стягнення штрафних санкцій за порушення зобов’язань заводом”, – підсумували в оборонному відомстві.

В МО нагадали, що контракт між міністерством та заводом на виконання державного оборонного замовлення було укладено 29 грудня 2017 року.

Довідково:
Середній розвідувальний корабель проєкту “Лагуна” закладено на суднобудівному підприємстві “Кузня на Рибальському” та спущено на воду 23 квітня 2019 року.
Далі цей корабель на спеціальному плавучому доці доставлено Дніпром до Одеси для дообладнання на підприємстві “Судноверф Україна”.

Технічні характеристики корабля:

  • Довжина: 54,8 м
  • Ширина: 9,8 м
  • Водотоннажність: 1220 т
  • Швидкість: 11,6 вузлів
  • Дальність: 7200 миль
  • Автономність: 28 діб
  • Екіпаж: 29 осіб

Читайте також:
Новий розвідувальний корабель ВМС назвали на честь столиці Криму, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна