Зеленський призначив начальником департаменту “Т” СБУшника, який проходить у справі Майдану

 

Президент Володимир Зеленський своїм указом від 16 січня 2020 року призначив начальником Департаменту захисту національної державності СБУ Олександра Куксу.

В Адвокатській дорадчій групі в понеділок, 18 січня, звернули увагу, що цей офіцер СБУ причетний до справ Майдану.
Зокрема, він є одним зі співвідповідальних за реалізацію в лютому 2014 року операції “Бумеранг”.

Правозахисники нагадали, що під час Майдану Кукса був заступником Олександра Щеголєва, якого наразі обвинувачують і судять за організацію та здійснення силового штурму протестувальників на Майдані шляхом проведення антитерористичної операції в ніч на 19-те лютого 2014-го року.

На засіданні в Шевченківському суді Києві 19 травня 2020 року досліджували слідчий експеримент за участю Олександра Щеголєва.

Він зазначив, що він в ту ніч, коли пішов з СБУ до Київського МВС на Володимирській 15, взяв з собою Олександра Куксу, який на той час був заступником начальника головного управління СБУ в Києві та Київській області по лінії Т (тероризм)”.

“Як встановлено слідством і ці докази вже досліджено в суді, на Володимирській, 15 в кабінеті в.о. керівника міліції Києва Мазана тоді перебували всі представники СБУ, МВС, МНС, прокурор, які всі були необхідні, щоб ввести в дію план “Бумеранг”. З Куксою включно“, – наголосили правники.

Довідково:
Операція “Бумеранг” — комплекс заходів у рамках антитерористичної операції, оголошеної 19 лютого 2014 року. Головна мета — повна зачистка Майдану Незалежності та прилеглих територій від протестувальників.
Керування операцією та її проведення здійснювала Служба безпеки України.

Читайте також:
Зеленський призначив головою Запорізької ОДА чиновника часів Ющенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна