Справу Татарова має розслідувати НАБУ. Так постановив Вищий антикорсуд

 

Вищий антикорупційний суд України постановив, що кримінальне провадження щодо заступника керівника офісу президента Олега Татарова має розслідувати НАБУ за процесуального керівництва САП. Відтак їм потрібно повернути матеріали справи з СБУ.

Про це в п’ятницю, 15 січня, повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Там зазначили, що суд 13 січня зобов’язав генпрокурора розглянути клопотання щодо необхідності передачі справи від Служби безпеки назад до НАБУ.

У своєму рішенні суддя ВАКС зазначає, що одним із фактів, що досліджується у межах цього провадження, є надання народним депутатом України хабаря службовій особі. Відтак таке кримінальне провадження можуть розслідувати лише детективи НАБУ.

“Рішення про передачу справи до СБУ надалі може призвести до уникнення відповідальності за вчинений злочин винними, адже усі зібрані докази будуть визнані судом недопустимими через здійснення розслідування неналежним органом”, — зазначають у пресцентрі НАБУ.

Там кажуть, що закон прямо забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні Національному бюро, до інших органів досудового розслідування.

У НАБУ зазначають, що їхній директор за погодженням очільника САП звернувся до офісу генпрокурора з постановою про витребування кримінального провадження.
Також він надіслав до ОГП постанову про необхідність доручення досудового розслідування у цій справі детективам Національного бюро, але генпрокурор ці рішення не виконує, переконують у НАБУ.

Нагадаємо, 2 грудня Національне антикорупційне бюро заявило, що офіс генерального прокурора свідомо зриває справу щодо заступника керівника офісу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Співрозмовник у правоохоронних органах 2 грудня розповів журналістам “Української правди”, що НАБУ та САП підготували підозру Татарову, але генпрокурор Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели цю справу.
4 грудня під ОПУ пройшла акція “Національного корпусу”, її учасники вимагали звільнення Венедіктової, глави ОПУ Андрія Єрмака та Татарова.
У відповідь на мітинг Татаров відповів, що поки перебуває у владі, має намір і далі просувати політику зменшення впливу на Україну сил, які намагаються нав’язати країні “зовнішнє управління”.

Цьому скандалу передувало те, що столичний забудовник Максим Микитась заявив, мовляв, Татаров на прохання забудовників домовився про написання позитивної експертизи на користь приватної компанії-забудовника. Татаров, нібито, був посередником у передачі хабара.

21 грудня заступник глави офісу президента Олег Татаров написав заяву про тимчасове призупинення виконання своїх посадових обов’язків і їх передачу іншій посадовій особі, напередодні НАБУ і САП заявили, що повідомили про підозру заступникові голови ОПУ.

Читайте також:
Головне, щоб людина була чесна, – Зеленський про призначення Татарова в ОПУ

5 серпня Володимир Зеленський призначив Олега Татарова заступником керівника офісу президента України.

Олег Татаров – випускник Національного університету внутрішніх справ, також закінчив Національну академію внутрішніх справ та Національний університет ім. Тараса Шевченка.

У 1999-2014 роках служив в органах внутрішніх справ. Із 2011 року був заступником начальника Головного слідчого управління МВС України.

За інформацією ЗМІ, під час Євромайдану він особисто переконував медіа і закордонних послів, що “протестувальники стріляють самі в себе”.

Також Татаров заявляв , що силовики розганяли майданівців, тому що “допомагали розчистити територію центру Києва вночі, щоб не заважати проїзду транспорту”. При цьому він також підкреслив, що міліція не “застосувала силу і спецзасоби”.

Із 2014 року займався адвокатською практикою як керуючий партнер адвокатського об’єднання “Татаров, Фаринник, Головко”.

У 2016 році Олег Татаров був захисником нардепа Вадима Новинського (на той час – “Опозиційний блок”).

У квітні 2020 року Татарова намагалися призначити заступником директора ДБР. Тоді ж з’явилася інформація про призначення Татарова в ОП, але через обурення громадськості питання було відкладено.

Читайте також:
Корупція на Банковій: щоб врятувати заступника голови ОП Татарова, його справу за тиждень прогнали через УСІ судові інстанції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна