Росія заявила про вихід із Договору про відкрите небо

 

Російська Федерація розпочинає процедури для виходу країни з Договору про відкрите небо.

Про це заявили в російському міністерстві закордонних справ в п’ятницю, 15 січня.

“У зв’язку з відсутністю прогресу в справі усунення перешкод для продовження функціонування договору в нових умовах МЗС Росії уповноважене заявити про початок внутрішньодержавних процедур щодо виходу Російської Федерації з договору. Після їхнього завершення відповідне повідомлення буде надіслане депозитаріям”, – ідеться в коментарі на сайті зовнішньополітичного відомства.

Додамо, що президент США Дональд Трамп зробив оголошення про вихід Сполучених Штатів із цієї угоди в травні 2020 року. Тоді він заявив, що є “хороші шанси” для укладення нової угоди.

22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо. Рада національної безпеки США вказала тоді, що “Росія грубо порушувала [договір] протягом багатьох років”.

Довідково:
Угода про “відкрите небо” почала діяти у 2002 році.
Її підписали 34 країни, включно з Росією. Вона покликана підняти рівень міжнародної стабільності шляхом дозволу країнам-підписантам здійснювати розвідувальні польоти над своїми територіями.
Протягом останніх років спостерігачі США звинувачували Росію у зловживанні своїми правами: здійсненні спостережень із більш просунутим інструментарієм і не лише в рамках визначених маршрутів.

Читайте також:
США вийшли з ядерної угоди з Іраном: реакція світу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна