Степанов пояснив логіку заборони торгівлі непродовольчими товарами під час локдауну

 

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов пояснив логіку заборони торгівлі непродовольчими товарами на час жорсткого карантину в січні.

Про це він заявив на брифінгу в суботу, 9 січня.

“У супермаркеті є товари на будь-який смак і будь-яку потребу. І є 100 людей, яким треба придбати різні товари. 20 цих людей підуть у супермаркет, аби придбати їжу. Ще 20 підуть, аби придбати засоби гігієни. Наступні 20 підуть у супермаркет, щоб придбати новий посуд чи якісь прилади з побутової техніки. Особливо це стосується великих супермаркетів, де продається все зараз. Інші прийдуть, аби придбати одяг, батарейки, шкарпетки”, – сказав міністр.

Він наголосив, що люди можуть замовити всі необхідні товари через інтернет-магазин “і не будуть контактувати з іншими, наражаючи на небезпеку інфікуватися на COVID-19”.

“Тобто із 100 людей, які могли б бути на території супермаркету і контактувати між собою, у супермаркеті буде лише 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується просто в рази”, – переконаний Степанов.

Степанов також пояснив, чому під час посиленого карантину в супермаркетах заборонено продавати побутові товари в той час, як дозволені продукти харчування і ряд інших категорій товарів.

“Ні, COVID не розповсюджується активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках, у порівнянні з кормами для тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології”.

Він також наголосив, що цигарки і батарейки можна купити в кіосках, робота яких не заборонена, оскільки вони не проводять приймання відвідувачів.

Степанов зазначив, що, якби зараз не було введено посиленого карантину, вже за кілька тижнів довелося б вводити “дійсно більш жорсткий карантин із повною забороною деяких речей в країні, в тому числі посиленням карантинних заходів на вулицях”.

Нагадаємо, із 8 січня уряд запровадив в Україні так званий “інтелектуальний локдаун”, або “карантин зимових канікул”. Для протидії поширенню коронавірусної інфекції закрито кафе, ресторани, торгові центри, заклади освіти, заборонено масові заходи, зокрема спортивні, культурні заходи, торгівлю непродовольчими товарами тощо.
Подібні посилені обмеження в ці дні діють і в країнах Європи – при цьому там не працюють гірськолижні курорти.

Читайте також:
8 січня в Україні стартує “карантин зимових канікул”: що заборонено

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна