З України в ОРЛО хотіли вивезти ікони початку ХІХ століття

 

У Луганській області силовики зафіксували спробу незаконного переміщення до окупованої частини Луганщини без відповідних дозволів ікон та книг, що можуть становити культурну цінність.

Інцидент стався в неділю, 3 січня, повідомили в пресцентрі Державної прикордонної служби України.

До контрольного пункту в’їзду-виїзду “Станиця Луганська” прибув 57-річний громадянин України. Він прямував до тимчасово окупованої Брянки.

“Під час заходів контролю, прикордонники спільно з представниками ДФС виявили у сумці громадянина предмети старовини, датовані початком XІX та XX століття. Жодних дозвільних документів від Координаційного центру на переміщення такого роду цінностей в чоловіка не було”, – йдеться в повідомленні.

Серед виявленого:

  • ікона св. Феодори (1800 р.);
  • книга “Лукрецій о природе вещей” (1913 р.);
  • “Географічний атлас” (1890 р.);
  • “Псалтирь” (1898 р.);
  • ікона Ісуса Христа (рік невідомий).

Ці речі, припускають в ДПСУ, можуть мати історичну чи іншу культурну цінність та заборонені для переміщення через лінію розмежування.

Наразі предмети старовини для проведення відповідних експертиз вилучили співробітники ДФС. За переміщення старовинних предметів із порушеннями щодо громадянина правоохоронці  склали адміністративні матеріали.

Читайте також:
На Донбасі через КПВВ намагалися провезти меч самураїв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна