Офіс президента назвав дипломатичні пріоритети України на 2021 рік

 

Деокупація Донбасу, повернення Криму та Україна як активний міжнародний гравець є “дипломатичними” пріоритетами офісу президента на 2021 рік.

Про це йдеться у статті “Завдання з трьома “відомими”, яку написав для видання ZN.ua Ігор Жовква – заступник керівника ОП, дипломатичний радник президента України.

За його словами, Банкова займатиметься зміцненням міжнародної підтримки і двостороннього співробітництва зі США, Великою Британією, Німеччиною, Францією, Канадою, Польщею, Литвою й Азербайджаном.

Також офіс Зеленського продовжить працювати над реалізацією проведення “нормандського” саміту для обговорення встановлення миру на Донбасі на українських умовах.

При цьому ОП хоче зберегти “триваюче перемир’я” та активізувати роботу Тристоронньої контактної групи, планує обмін утримуваними особами й нормальне функціонування КПВВ.

Крім того, у 2021 році Україна продовжить працювати над посиленням міжнародного тиску на Росію.

“Санкції щодо Росії допомагають Україні у процесі мирного врегулювання, тому мають зберігатися до повного відновлення статус-кво, над чим українська дипломатія працює нон-стоп рік у рік й надалі успішно працюватиме”, – пише Жовква.

Заступник Єрмака зауважує, що влітку 2021 року ОП планує провести Кримську платформу для порушення питання деокупації півострова.

Ще Банкова хоче налагодити діалог з адміністрацією нового американського президента Джо Байдена. На порядку денному залишиться офіційний візит Зеленського до США.

“Серед важливих завдань — налагодження системного діалогу з представниками оновленого Конгресу задля подальшого зміцнення двопартійної підтримки України. Працюватимемо, щоб оновлена політика США сприяла зміцненню трансатлантичної єдності, посиленню НАТО та розширенню і зміцненню безпекової підтримки України”, – зазначає Ігор Жовква.

Окремий блок питань – нові економічні проєкти між Україною і США у сфері сільського господарства, енергетики, інформаційних технологій.

У сфері відносин із НАТО завдання Банкової, за словами Жовкви, — максимально використати статус партнера НАТО з розширеними можливостями для наближення України до членства в Альянсі.

“Чекаємо реакції партнерів на відповідні пропозиції з цього приводу, які вніс президент на адресу генерального секретаря НАТО. Докладатимемо зусиль, щоб уже 2021 року відбулося повноцінне засідання Комісії Україна – НАТО на високому рівні”, – йдеться в статті.

Ключовим завданням на наступний рік є врахування євроатлантичних цілей України у рішеннях лідерів країн-членів НАТО на черговому саміті Альянсу.

У 2021 році офіс президента планує започаткувати консультації щодо оновлення Угоди про асоціацію з ЄС та підписати угоду про Спільний авіаційний простір.

Наприкінці першого кварталу 2021 року Банкова очікує висновки Єврокомісії щодо готовності України до укладення угоди про “промисловий безвіз”. Також цьогоріч Київ має намір почати діалог про своє залучення до реалізації Європейської зеленої угоди.

Читайте також:
“Очікуємо драйву і рок-н-ролу”: Кулеба розповів про сподівання на відносини зі США за Байдена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна