Іспанія з Британією в останній момент домовилися щодо статусу Гібралтару після Brexit

 

Іспанія та Велика Британія в останню мить досягли попередньої угоди про статус Гібралтару після Brexit.

Про це з посиланням на Reuters пише “Європейська правда“.

Як повідомила глава МЗС Іспанії Аранча Гонсалес Лая, Мадрид досягнув із Лондоном попередньої угоди з приводу статусу Гібралтару після остаточного виходу Британії з ЄС.

Ця домовленість стане основою майбутньої угоди між Європейським Союзом і Великою Британією щодо Гібралтару.

Передбачається, що в рамках угоди на території британської заморської території Гібралтар, розташованої на південному краю Піренейського півострова, і надалі застосовуватимуться деякі договори, що діють у Європейському Союзі. Йдеться, зокрема, про Шенгенську угоду і митний режим для перевезення товарів.

Домовленості вдалося досягти буквально за кілька годин до того, як Британія завершила процес виходу з ЄС. Таким чином, в останній момент вдалося уникнути появи жорсткого зовнішнього кордону у 2021 році.

Напрацьовані домовленості направлять Єврокомісії, щоб розпочати переговори щодо офіційного договору. Мадрид очікує, що договір з цього приводу буде підписано впродовж шести місяців.

1 січня 2021 року завершується перехідна фаза у зв’язку з Brexit. Це означає, що Велика Британія та її заморські території більше не будуть частиною єдиного ринку ЄС та митного союзу.

Близько 15 тисяч осіб щодня їздять з Іспанії в Гібралтар, населення якого становить 32 тисячі осіб. Порт також приймає близько 10 мільйонів туристів на рік, що становить близько чверті його економіки.

Читайте також:
Завдяки оперативній роботі парламенту Британія уникла жорсткого Brexit’у

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна