“Привіт Шабуніну”: в гранатах, закладених під двері, вибухівки не виявили. ФОТО

 

У справі щодо закладення вибухового пристрою біля дверей квартири матері Віталія Шабуніна в Рівному поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням зброї) КК України. Процесуальне керівництво в цій справі здійснює Рівненська обласна прокуратура, провадження також взяв під контроль Офіс генерального прокурора.

Про це в четвер, 31 грудня, повідомила пресслужба ОГП.

За даними слідства, ввечері 30 грудня 2020 року в місті Рівне біля дверей квартири, де мешкає мати громадського діяча у сфері боротьби з корупцією, виявлено два предмети, схожі на гранати та пластикову коробку, перемотані скотчем.

Мешканців було евакуйовано, на місці події працювала вибухотехнічна група.

За попередніми даними, в корпусах гранат вибухівки не виявлено.

Фото з сайту ОГП:

вибуховий пристрій - під дверима матері Шабуніна_3 вибуховий пристрій - під дверима матері Шабуніна_2 вибуховий пристрій - під дверима матері Шабуніна_4
<
>

“Наразі слідчі дії для встановлення осіб, причетних до злочину, тривають. Будуть призначені вибухово-технічна та молекулярно-генетична експертизи”, – ідеться в повідомленні ОГП.

Сам керівник ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін вважає, що його матері підклали вибухівку під двері, щоб залякати його, а сприяла цьому безкарність злочинів проти активістів.

“Якщо пристрій дійсно вибуховий (а так стверджує нацполіція), то маму збиралися вбити. Очевидно, що це мені такий “привіт”, а не 69-річній літній жінці, яка вже майже нічого не бачить”, – написав Шабунін у фейсбуці.

“Правоохоронна система неспроможна забезпечити вже навіть не справедливість – елементарну безпеку своїх громадян. Хто б за цим не стояв, він впевнений у власній безкарності. Цю впевненість йому гарантує неспроможність/корумпованість/держзрада (на вибір) міністра МВС, генпрокурора, голови СБУ і судової шобли. Всі разом вони так і не спромоглися покарати жодного замовника нападів на активістів. В тисячах випадків насильства проти українців ситуація аналогічна”, – зазначив Шабунін.

“Не має значення, хто це організував: олігархи, корупційна шобла чи рускі. Зробити це їм дозволила неспроможність керівництва держави гідно відповісти в сотнях попередніх нападів”, – заявив голова ЦПК.

“Правоохоронна, судова та безпекова системи деградують/продаються з лякаючою швидкістю. Швидкістю, яка все менше сумісна з виживанням країни. І на все це політичний провід країни реагує, в кращому випадку, відосиками, в гіршому – захистом від покарання управлінців цих деградованих систем”, – вважає Шабунін.

Він також нагадав, що Нацполіція за пів року так і не спромоглася знайти виконавців та замовників підпалу його будинку.

Нагадаємо, 23 липня стало відомо, що будинок антикорупційного активіста Віталія Шабуніна під Києвом підпалили. Надалі експертиза назвала причиною пожежі умисний підпал.
Президент Володимир Зеленський тоді заявив, що чекає від правоохоронців оперативних відповідей з приводу цього злочину.

Шабунін звинувачував Зеленського і його оточення в потуранні корупції, але в колізії зі спробою розпустити Конституційний Суд підтримав Банкову.

30 грудня під дверима квартири матері Шабуніна в Рівному виявили пристрій, схожий на вибухівку.

Читайте також:
Суд оштрафував антикорупціонера Шабуніна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна