Україна звернулася до Сербії по офіційні дані щодо вилученої колекції старожитностей, – МЗС

 

Посольство України в Белграді звернулося до Міністерства закордонних справ Сербії з проханням надати офіційні дані про вилучену митниками велику археологічну колекцію.

Про це в середу, 30 грудня, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, передає “Укрінформ”.

Дипломат підтвердив, що 29 грудня митні органи Республіки Сербія затримали на прикордонному переході Сербська Црня вантажівку із більш як двома тисячами одиниць антикваріату.

“За наявною інформацією, транспортний засіб віз артефакти з України. Після отримання інформації про факт затримання вантажівки Посольство України в Белграді направило ноту МЗС Сербії з проханням надати офіційні дані про вилучені предмети”, – зазначив Ніколенко.

Він додав, що українські дипломати також перебувають у прямому контакті з сербськими правоохоронними органами для з’ясування усіх обставин цієї справи.

Ніколенко запевнив, що справа перебуває на контролі МЗС України та Посольства України в Сербії.

Нагадаємо, вночі 29 грудня сербські митники виявили у вантажівці з румунськими номерами, яка їхала з України, понад 2000 старожитностей різних періодів: бронзового віку, візантійського періоду, Середньовіччя, предмети давніх слов’ян та кельтів.
У Міністерстві фінансів зазначають, що визначити вартість колекції без експертної оцінки неможливо.
За словами водія, 46-річного громадянина Сербії, він погодився перевезти колекцію з України до Сербії за невелику плату. З ним мали зв’язатися після прибуття на територію Сербії.

Читайте також:
Вкрадена на Донбасі українська ікона “для Лаврова” потрапила в Боснію через Росію та Сербію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна