МОЗ платитиме приватним компаніям за зберігання вакцин від COVID-19

 

Міністерство охорони здоров’я знайшло можливість зберігати вакцину від COVID-19 в надзвичайно низьких температурних умовах, як того вимагає компанія-виробник.

Про це в неділю, 27 грудня, заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі телеканалу “Україна 24”.

За словами урядовця, вакцина від коронавірусу буде першим препаратом в Україні, який потрібно буде зберігати при температурі -80 градусів.

“Ми підняли наші національні склади, які є у МОЗ, там у нас реально немає умов для зберігання таких вакцин або лікарських засобів саме при температурі -80 градусів (Цельсія, – “Н”). Ми запустили роботу з приватними логістичними фармацевтичними компаніями – і до нас вийшли з комерційними пропозиціями. І в нас в країні, на вітчизняних складах є можливість зберігання, логістики, транспортування до пунктів щеплення вакцини та при температурі зберігання -80 градусів”, – розповів Ляшко.

Він також розповів, як відбуватиметься транспортування та зберігання вакцини.

“Тут така логіка: вакцина прилітає на літаку, з машини до складу ми транспортуємо в термоконтейнері із сухим льодом, потім перевантажуємо в холодильники, в яких вона може зберігатися тривалий час. Далі ми розраховуємо, як і в якій кількості цю вакцину треба привезти до пункту щеплення, і в пункті щеплення вона може зберігатися п’ять днів при температурі +2…+8 градусів”, – зазначив головний санлікар.

Нагадаємо, 22 грудня МОЗ затвердило план вакцинації населення від коронавірусу, який складається з чотирьох етапів. Мета плану – протягом 2021-2022 років охопити вакцинацією не менше 50% населення України (20 млн осіб).

12 грудня головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна безплатно отримає понад 8 мільйон доз вакцини проти COVID-19 на додачу до закупівлі вакцин за бюджетні кошти.

17 грудня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що МОЗ планує вакцинувати від коронавірусу й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

Згодом стало відомо, що Україна веде переговори із Польщею, яка зможе бути посередником в отриманні вакцини від COVID-19 із Європейського Союзу.

Читайте також:
В Україні зайнято майже 40% місць у лікарнях, виділених для хворих на “ковід”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна