“Голос” заявив про висловлення недовіри Тарану, голова профільного комітету заперечує

 

Голова фракції “Голос” Сергій Рахманін повідомив, що парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки висловив недовіру міністрові оборони Андрію Тарану та направив відповідний лист президенту України.

Втім голова комітету Олександр Завітневич цю інформацію заперечив.

“Комітет висловив недовіру міністрові оборони. Відповідного листа з підписом глави комітету, пана Олександра Завітневича, було направлено президентові як Верховному головнокомандувачу і як людині, яка офіційно вносить подання на призначення і звільнення міністра оборони з посади”, – зазначив Сергій Рахманін у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

Голова комітету Олександр Завітневич заявив, що інформація про висловлення недовіри комітетом не відповідає дійсності.

“Останнє засідання Комітету було 16 грудня, у порядку денному були питання змін до основних показників державного оборонного замовлення на 2020 – 2022 роки, розгляд проєкту Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях. Питання щодо Міністра оборони не стояло та не розглядалося. Більше засідань Комітету не було”, – заявив він.

За словами Завітневича, у комітеті є певні зауваження щодо діяльності міністерства, але всі вони вирішуються в робочому порядку.

Голова підкомітету з держбезпеки та оборони комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат від фракції “Слуга народу” Ірина Верещук теж спростовує інформацію про висловлення недовіри комітетом міністрові оборони Андрію Тарану.

“Ми не голосували щодо цього, і рішення щодо цього немає. Ми лише дійшли до висновку, що треба звернутися з листом до президента за результатами звіту міністра оборони, і звернулися з листом до президента. Тобто формального висловлення недовіри міністру Тарану від Комітету національної безпеки і оборони не було”, – зауважила депутат в коментарі “Укрінформу”,

Верещук уточнила, що члени комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки за результатами звіту міністра звернулися з листом іншого змісту до президента.

За словами депутата, члени комітету у листі до президента оцінили стан справ, зауважили на незадовільному виконанні державного оборонного замовлення і “перерахували причини, за якими ми вважаємо, що є питання до пана Тарана”.

“Але це точно не є висловлення йому недовіри, і це точно не є формальним приводом до якихось дій. Ми звернулися до президента і у своєму зверненні виклали причини і причинно-наслідкові зв’язки”, – підкреслила Верещук.

Раніше фракція “Голос” та “Європейська солідарність” вимагали від Володимира Зеленського відправити Тарана у відставку. Нардепи заявили, що міністр несе відповідальність за зрив оборонних контрактів.
Відправити міністра у відставку може парламент за умови підтримки в сесійному залі принаймні 226 нардепів. Призначення та звільнення міністра оборони та міністра закордонних справ України відбувається за поданням президента.
Інші члени Кабінету Міністрів призначаються Верховною Радою України за поданням прем’єр-міністра.

Читайте також:
Бутусова призначили радником міністра оборони Тарана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна