Україна припиняє вивезення відпрацьованого ядерного палива до РФ

 

Україна припиняє вивезення відпрацьованого ядерного палива на зберігання в Російську Федерацію, відвантаження вже не відбувається і наступного року його не планують відновлювати.

Про це в середу, 23 грудня, заявив в. о. президента НАЕК “Енергоатом” Петро Котін, інформує пресслужба компанії.

За його словами, відпрацьоване ядерне паливо більше не передають Росії.

“Якщо нічого екстраординарного не трапиться, то наступного року ми нічого не будемо поставляти на зберігання до РФ”, – зазначив Котін.

Він також наголосив, що в травні 2021 року очікується доставка першої партії з Південно-Української АЕС на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Передбачається, що до цього терміну добудують залізницю до сховища. Це забезпечить можливість перевозити контейнери з трьох українських АЕС – Рівненської, Південно-Української та Хмельницької.

Котін додав, що “Енергоатом” ініціював замовлення на таке будівництво.

“Розраховуємо на позитивне рішення Кабінету Міністрів України з цього питання. Наскільки мені відомо, вже є протокольне рішення уряду. Чекаємо остаточного”, – уточнив він.

Нагадаємо, в Чорнобильській зоні збудують сховище для зберігання високоактивних радіоактивних відходів, які повертатимуться з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС.

Читайте також:
Україна в ООН заявила про ймовірність ядерної загрози в Криму

Україна відновила утилізацію непридатних боєприпасів в рамках проєкту НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна