Україна постачатиме спецконвої з водою в Крим у разі гуманітарної катастрофи, – Резніков

 

Україна відновить водопостачання Криму тільки після деокупації півострова. Однак поставки у складі спеціальних конвоїв можливі у випадку гуманітарної катастрофи на тимчасово окупованому Російською Федерацією півострові.

Про це в інтерв’ю “Суспільному”, яке опубліковане у вівторок, 22 грудня, заявив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграці тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

“Тут навіть нема чого обговорювати: буде деокупація Криму – буде вода”, – зазначив Рєзніков.

У той же час він підкреслив, що якщо ООН і Червоний Хрест заявлять про гуманітарну катастрофу, тоді на півострів направлять конвої і воду у цистернах під контролем гуманітарних місій.

“Ніхто не буде поїти водою військові бази, виробництво мілітаризованого Криму. У Криму запасів питної води для мирного населення достатньо”, – додав віце-прем’єр.

Читайте також:
“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Ні краплі води в окупований Крим”: попереджувальна акція на дамбі Північно-Кримського каналу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна