Суд відпустив під особисте зобов’язання командувача ПС Дроздова

 

Печерський суд Києва відпустив під особисте зобов’язання командувача Повітряних сил ЗСУ генерал-полковника Сергія Дроздова за підозрою у недбальстві, що призвело до катастрофи літака Ан-26 та загибель 26 військовослужбовців.

Таким чином суд у вівторок, 22 грудня, відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт та обрав інший запобіжний захід, передає hromadske.

За даними слідства, Сергій Дроздов у 2018 році затвердив тимчасовий курс для льотчиків, де зазначалась можливість курсантам 5-го курсу у двох вправах виконувати польоти конвеєром на літаках Ан-26. Однак, це рішення не було затверджене заводом виробником, як цього вимагає процедура.

Таким чином, на думку слідства, Дроздов створив хибне уявлення у військовослужбовців у Харківській області про легальне та безпечне використання польотів конвеєром у курсантів й інших курсів, та в інших вправах.
Така практика мала місце з квітня 2018 року по вересень 2020, навіть коли це не було передбачено плановими таблицями польотів та дозволами виробників літаків, зазначають слідчі.

“Крім того, командувачем Повітряних сил 1 березня 2019 року затверджено триступеневу концепцію системи льотної підготовки курсантів льотного факультету, а також у лютому 2020 року затверджено рішення керівництва ХНУПС, якими передбачено здійснення сумісної підготовки курсантів льотчиків та курсантів штурманів на літаку Ан-26 за рахунок палива, яке виділялися на підготовку курсантів льотчиків”, ㅡ зазначив прокурор Антон Зеленський.

Це на думку слідства, і призвело до того, що на борту перебувала більша кількість курсантів.

Адвокати підозрюваного просили залишити клопотання без задоволення, наголошуючи на тому, що підозра і ризики є необґрунтованими.

Сам Сергій Дроздов зазначив, що конвеєрні польоти на Ан-26 відбувались з часу побудови, особливо на військово-транспортних літаках.

“Завод-виробник видав нам інструкцію, видав нам рішення, далі експлуатація здійснювалась нами. Якби “Антонов” хотів, то під час ремонту він вклав би нам інструкцію-заборону, таких інструкцій, заборон в нас не було”, ㅡ зазначив Дроздов.

Також він наголосив на тому, що спільні навчання не були заборонені і практикувались останні 29 років.

“Тому, казати про те, що це ноу-хау, неправильно. Воно було випробувано. Щодо перебільшення, то це вже безпосередньо відповідає людина, яка запустила літак, дозволила”, ㅡ сказав Дроздов, наголосивши на тому, що питання щодо доцільності тієї кількості осіб, що перебувала на борту, має вирішити суд.

Також командувач наголосив на тому, що найголовніша проблема у Повітряних силах ㅡ це недостатній контроль за керівниками на місцях, оскільки “це є ланка середнього управління”. Над цим, за словами командувача, вони зараз працюють.

На поруки Дроздова хотіли взяти Михайло Забродський, Степан Полторак, Ірина Верещук, також відповідну заяву до суду надіслав Руслан Хомчак.

Суд, вислухавши усі сторони, відправив під особисте зобов’язання командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова, наклавши на нього відповідні обов’язки.

Нагадаємо, що сьогодні Печерський районний суд Києва взяв під варту командира військової частини А-4104 у Чугуєві на Харківщині В’ячеслава Глазунова та ще одного офіцера за підозрою у службовій недбалості та порушенні підготовки і правил польотів, що призвело до катастрофи літака Ан-26 та загибелі 26 військовослужбовців.

Читайте також:
Підозри за катастрофу Ан-26: генерал Кривонос підтримав командувача ПС Дроздова

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
Укроборонпром і НАБУ спільно протидіятимуть корупції в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна