Через незаконні розкопки кургану на Миколаївщині поліція провела 11 обшуків у Кривому Розі

 

Правоохоронці провели обшуки у Кривому Розі на Дніпропетровщині в рамках розслідування справи щодо незаконних розкопок унікального скіфського кургану в Миколаївській області.

Про це в середу, 23 грудня, інформує відділ комунікації ГУ Національної поліції у Миколаївській області.

“Спеціально сформована група правоохоронців за силової підтримки спецпризначенців прибула до Дніпропетровської області. Вони проводять 11 санкціонованих обшуків у рамках досудового розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 5 ст. 298 КК України “Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини”, – йдеться у повідомленні.

Під час розслідування правоохоронці встановили, що розкопки кургану здійснювались, зокрема, технікою підприємства, розташованого у Дніпропетровській області.

22 грудня за місцем розташування фірм у Кривому Розі, які, ймовірно, надавали техніку для розкопок кургану, правоохоронці за процесуального керівництва прокуратури провели слідчі дії: допитали як свідків вісім осіб та провели низку обшуків.

Було вилучено документацію на експлуатацію техніки, угоду про надання послуг стосовно робіт машинами і механізмами тощо.

Зараз досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Воно перебуває на особистому контролі начальника ГУНП в Миколаївській області.

На місці події поліцейські Казанківського відділення поліції продовжують здійснювати цілодобову охорону місця незаконних розкопок кургану.

Нагадаємо, на Миколаївщині у селі Скобелево Казанківського району викрили грабіжницькі розкопки унікального кургану, який належить до Висунської групи царських скіфських поховань. Йому близько 2,5 тисячі років. Розкопки проводили невідомі із застосуванням важкої техніки. Роботи велися на приватному полі, яке охороняє фірма ТОВ “Варта міста” з Одеської області.

Техніку (бульдозер та екскаватор), яка незаконно розкопувала курган, було передано на відповідальне зберігання. Але Казанківський райсуд вже вдруге відмовив слідчому в накладенні арешту на неї.

Сума збитків, завданих від руйнування кургану, становить 151 млн грн.

Читайте також:
На Хортиці виявили поховання скіфського воїна-гіганта. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна