До 100-річчя Миколи Руденка в мережу виклали архівні документи про його арешт

 

До 100-річчя з дня народження українського письменника, філософа, дисидента, засновника Української Гельсінської групи Миколи Руденка, яке відзначається 19 грудня, у мережі оприлюднено документи з його архівно-кримінальної справи.

Загалом Архів національної пам’яті спільно з Центром досліджень визвольного руху та Архівом Служби безпеки України опублікували скан-копії 35 документів.

Завантажити їх можна на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху за посиланням.

Серед опублікованих документів – анкета арештованого, особисті світлини, протоколи допиту та обшуків, листи Миколи Руденка до Леоніда Брежнєва, прокурорів, у відділ науки ЦК КПРС, до російських дисидентів, офіційні документи Української Гельсінської групи, обвинувальний висновок по справі Миколи Руденка і Олекси Тихого, нотатки  Руденка, знайдені у психоневрологічному шпиталі, тощо.

“Один із документів — запис телефонної розмови Руденка з представником інформаційної служби “Смолоскип” у Вашингтоні Богданом Ясинем, де правозахисник розповідає про умови утримання політичних в’язнів у психлікарнях. Він наводить приклад Йосипа Терелі, учасника греко-католицького правозахисного руху, у палаті якого один рушник ділили 38 людей, а харчування скидалося на тюремне”, — розповідає координатор Е-архіву Денис Пасічник.

Також викладено записи дружини правозахисника, Раїси Руденко, про те, що її чоловіка примусово і шантажем утримували у психоневрологічному диспансері.

“Виключення зі Спілки письменників не переживає як травму”, — така причина була вказана у висновку психіатра, за яким Руденка відправили “на лікування”.

Цікаво, що під час проведення слідства над Руденком протоколи допиту УКҐБ по Донецькій області були написані українською мовою, а в Києві — російською.

Довідка:

Микола Данилович Руденко народився 19 грудня 1920 року на Луганщині.
Письменник, поет, філософ, громадський і політичний діяч, правозахисник, дисидент. Член Української вільної академії наук у США, почесний член французької  та японської секцій ПЕН-клубу. Герой України.
Учасник Другої світової війни, під час якої отримав важке поранення.
Член Спілки письменників України та КПРС, з яких був виключений і репресований за правозахисну діяльність та “антирадянську пропаганду”.

У січні-березні 1976 р. був підданий психіатричній експертизі.

У листопаді 1976 р. створив і очолив Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод.

Заарештований в лютому 1977-го, у липні був засуджений  до 7 років таборів та 5 років заслання.

У грудні 1987 разом з дружиною був видворений з СРСР. Спершу подружжя виїхало в Німеччину, потім – у США.

У вересні 1990 р. повернулися в Україну, поновлені в громадянстві. У 1991 р. реабілітовані.

У 1993 р. Руденко отримав Державну премію України ім. Т. Шевченка.

Помер 1 квітня 2004 року. Похований на Байковому цвинтарі в Києві.

Читайте також
Писала вірші, а не “докумєнти”: до 80-річчя з дня народження Ірини Калинець опубліковані архіви КДБ про її арешт

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна