Український консул відвідав трьох кримських в’язнів у російській колонії

 

Генеральний консул України Тарас Малишевський відвідав трьох кримчан, яких тримають у російській колонії в Ставропольському краї Росії.
Йому вдалося побачити двох фігурантів першої бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” Рустема Абільтарова і Зеврі Абсеїтова, а також засудженого у “справі “українських диверсантів” Олексія Бессарабова.

Про це в четвер, 17 грудня, повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

За словами українського консула, здоров’я кримчан “помітно погіршилося”.

“Переді мною відкрився ГУЛАГ XXI століття, правда, без лісоповалів, але з уніфікованим підходом повільного виснаження кожного, з витягуванням життєвих сил, енергії і, відповідно, загостренням, прогресуванням хронічних захворювань”, – розповів консул.

Він висловив упевненість, що всі засуджені перехворіли на COVID-19, проте інформація про це прихована.

“Рустем Абільтаров сильно схуд, одяг на ньому виглядає обвислим, наче вдягнув чийсь – на пару розмірів більше. Кашель не відпускає тижнями (під час нашої розмови він його душив періодично), обстеження запалених нирок не може добитися. З харчуванням більш-менш, але це з матеріальною підтримкою близьких і консульства – тоді можна в кіоску в колонії купити молочне, печиво, цибулю, часник, продукти швидкого приготування”, – сказав Малишевський.

За словами консула, у Зеврі Абсеїтова гіпертонія, його турбує шлунок і зубний біль.

“Абсеїтов каже:«”Я з медичною освітою, розумію, які зміни відбуваються в моєму організмі, як він деградує з незалежних від мене обставин. Поки тримаюся, ще є потенціал, але протриматися до кінця терміну у мене не вийде – здоров’я швидко і безповоротно погіршується”, – повідомив Малишевський.

Консул зазначив, що стан здоров’я Олексія Бессарабова за рік також сильно погіршився.

“У нього були всі симптоми COVID-19, важко перехворів, але заява на ім’я адміністрації з питанням про діагноз перенесеного захворювання також залишається без відповіді, як і офіційно спрямоване клопотання з приводу аналізу на антитіла”, – пояснив український консул.

На сайті УФСІН Росії у Ставропольському краї немає інформації про стан здоров’я кримчан.

За що росіяни судили кримських татар
Зеврі Абсеїтов і Рустем Абільтаров були затримані в Бахчисараї в 2016 році. Їх звинуватили в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною.
У грудні 2018 Північно-Кавказький окружний військовий суд (нині Південний окружний військовий суд) у російському Ростові-на-Дону засудив Абільтарова й Абсеїтова – до 9 років колонії суворого режиму. У липні 2019 року Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам і призначив покарання – 8 років 9 місяців позбавлення кожному.
Жоден із фігурантів своєї провини не визнав. Усе вказувало на “політично вмотивований характер” кримінальної справи.

Олексія Бессарабова ФСБ Росії затримала в листопаді 2016 року. Його звинуватили в “підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки”.

У квітні 2019 року підконтрольний Росії Севастопольський міськсуд засудив Бессарабова до 14 років в’язниці. Суд також призначив йому штраф у розмірі 300 тисяч рублів. У жовтні того ж року Верховний суд Росії відхилив скаргу захисту і затвердив вирок.

Читайте також:
Від 13 до 19 років колонії суворого режиму: у Росії оголосили вироки фігурантам “справи Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна