СБУ назвала кількість викритих за рік шпигунів і ворожих агентів

 

У 2020 році військова контррозвідка Служби безпеки України викрила трьох ​​шпигунів, 15 ворожих агентів, чотири десятки учасників незаконних збройних формувань, а також запобігла серії терактів у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Про це в п’ятницю, 18 грудня, повідомляє пресцентр СБУ.

За матеріалами СБУ винесено 47 вироків суду, зокрема за державну зраду засуджено чотирьох осіб.

У червні під час спецоперації військові контррозвідники затримали терориста на спробі підірвати військово-медичний госпіталь у Сєверодонецьку і залізничну станцію Рубіжне. Затриманому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України і обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення.

Також співробітники СБУ викрили 132 факти незаконного обігу військових засобів ураження, зокрема виявлено чотири схрони зі зброєю та боєприпасами. Вилучили чотири переносні зенітні ракетні комплекси, одинадцять керованих ракет, понад 120 реактивних протитанкових гранатометів, майже три тисячі гранат, понад 540 тисяч снарядів, мін, пострілів і набоїв до стрілецької зброї.

Так, зокрема, зі схрону, облаштованого у покинутій будівлі одного з підприємств Маріуполя, правоохоронці вилучили майже сто гранат РГН, Ф-1 із запалами та велику кількість снарядів і патронів різного калібру.

За викритими фактами щодо незаконного обігу зброї вже набули законної чинності дев’ять вироків суду.

За рік військова контррозвідка СБУ викрила 73 спроби іноземців одержати інформацію з обмеженим доступом у оборонній сфері.

За порушення законодавства щодо охорони державної таємниці до відповідальності притягнуто 269 посадовців.

Правоохоронці запобігли економічним збиткам держави на понад дев’ять мільярдів гривень.

Так, військова контррозвідка СБУ запобігла незаконному відчуженню ділянок Міністерства оборони України загальною площею понад 26 тисяч гектарів на більше ніж вісім мільярдів гривень.

Також співробітники СБУ викрили мешканку Києва на вимаганні 60 тисяч доларів США за “сприяння” у призначенні на одну з керівних посад у Міноборони. Правоохоронці затримали фігурантку під час отримання першої частини хабара.

У грудні військова контррозвідка Служби безпеки України запобігла збуту портативних багатофункціональних радіостанцій, які було викрадено в одній з військових частин на Львівщині. За п’ять приладів фігурант планував отримати 50 тисяч доларів.

Читайте також:
У Львові СБУ викрила конвертаційний центр з обігом у ₴20 млрд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна