Швеція рекордно збільшила видатки на оборону через чинник РФ

 

Парламент Швеції ухвалив збільшення оборонного бюджету на період 2021-2025 років на 40%, зокрема через дії Російської Федерації в регіоні.

Про це у вівторок, 15 грудня, повідомило AP.

Зростання оборонного бюджету найбільше за останні 70 років.

Його обсяг до 2025 року сягне 89 мільярдів шведських крон або 10,6 мільярда доларів США.

“Ми зараз бачимо нове безпекове середовище і те, що Росія готова використовувати військову силу для досягнення політичних цілей”, – наголосив глава міноборони Швеції Петер Гультквіст.

Він додав, що збільшення оборонного бюджету було зумовлене “новою ситуацією з безпекою через агресію Росії проти Грузії, анексією Криму, конфлікту в Україні, її активністю в Білорусі, підвищенням військового потенціалу РФ, її військовими навчаннями, діяльністю в Арктиці та в районі Балтійського моря”.

Окрім того, як зазначається, до 2030 року чисельність збройних сил Швеції зросте з 55 тисяч до 90 тисяч. У країні також збудують центр кібербезпеки.

Як відомо, в грудні 2017 року Швеція ухвалила рішення про створення першого в країні нового військового полку з часів Другої світової війни — підрозділу чисельністю 350 солдатів, що базується на стратегічно важливому острові Готланд в Балтійському морі. Постійний підрозділ було розгорнуто протягом 2018 року в головному місті острова Вісбю.

Піхотний полк там був розформований в 2005 році. На початку цього року Швеція ввела призов на військову службу як для чоловіків, так і для жінок. Скандинавська країна скасувала обов’язкову військову службу для чоловіків у 2010 році, тому що було достатньо добровольців для задоволення її військових потреб.

Нагадаємо, нещодавно Надзвичайний та повноважний посол Королівства Швеція в Україні Тобіас Тиберг запевнив, що вирішення конфлікту на Сході України буде одним із ключових пріоритетів під час головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році.

Читайте також:
Посли Польщі та Швеції прибули з візитом на Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна