У Раді можуть використати законопроєкт про авіаційні правила для ревізії закону про мову

 

У четвер, 17 грудня, на засіданні Верховної Ради запланували розглянути урядовий законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України” (№3683), який можуть використати для ревізії закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Як повідомили на фейсбук-сторінці спільноти “Мова об’єднує”, за безневинною назвою поміж технічними нормами ховається грубе втручання в мовне законодавство.

“Особливо небезпечною є зміна до статті 13 закону про державну мову. Положення, що “мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування є державна мова” пропонується доповнити словами “якщо інше не встановлено законом”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що мова не лише про авіаційні правила, а про будь-які нормативно-правові акти, які на підставі будь-якого закону зможуть видаватися не українською мовою.

Це – руйнація однієї з базових статей закону про мову“, – наголошують в спільноті “Мова об’єднує”.

Науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку відзначило, що згадана пропозиція суперечить Конституції України, аналогічну позицію висловив і Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Читайте також:
Із 16 січня обслуговувати споживачів мають лише українською, – Кремінь

Проблему вирішити нескладно – потрібно вилучити зі законопроєкту №3683 антиконституційні норми, що втручаються в мовне законодавство, і голосувати в першому читанні проєкт без цих норм. Зробити це ще у вересні одноголосно рекомендував Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, і присутні на засіданні керівники Державіаслужби з цим погодилися.

“Однак профільний транспортний комітет несподівано підтримав ухвалення проєкту №3683 за основу без жодних вилучень. Тобто цілком проігнорував позицію гуманітарного комітету, науково-експертного управління і мовного омбудсмена. На словах ініціатори такого рішення обіцяють виправити проблему в другому читанні. Однак, по-перше, жодної віри цим заявам нема, по-друге, регламент Верховної Ради містить безліч можливостей провалити в другому читанні будь-які зміни”, – заявляють в спільноті і додають, що “складається враження, наче проєкт про авіаційні правила свідомо використовується для ревізії закону про мову”.

Спільнота “Мова об’єднує” засуджує провокаційні дії уряду, який вніс законопроєкт із антиконституційними і антиукраїнськими нормами, а також Комітету з питань транспорту та інфраструктури, який, маючи для цього всі підстави, не підтримав рішення про вилучення цих норм із законопроєкту.

“Мова об’єднує” закликала зняти законопроєкт №3683 з розгляду на пленарних засіданнях до вилучення з нього норм, що втручаються у мовне законодавство, а народних депутатів у жодному разі не голосувати за цей законопроєкт.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон про мову передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.

Читайте також:
Омбудсмен Кремінь закликав депутатів не порушувати закон і говорити державною мовою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна