“Свобода перемагає страх”: Тіхановська в Брюсселі отримала премію Сахарова

 

У Брюсселі відбулося вручення премії Європарламенту імені Андрія Сахарова за свободу думок, яка цього року присуджена демократичній опозиції Білорусі.

Нагороду на пленарному засіданні Європарламенту в середу, 16 грудня, отримала лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська.

За словами Тіхановської, нагорода по праву належить всім білорусам, які ведуть мирну боротьбу за демократію та проти насильства.

“Ця нагорода є відзнакою для всіх білорусів, що зараз виборюють свої права на вулицях Мінська та інших міст Білорусі. Вони знають, за що ведуть боротьбу, – за нові демократичні цінності, і весь світ бачить їхню мужність. Ця нагорода свідчить про те, що весь світ – з нами, що люди розуміють і підтримують нас у цій непростій боротьбі. Свобода перемагає страх“, – зауважила Тихановська.

За її словами, за час протестів, які тривають з серпня, близько 32 тисяч людей були затримані, проти більш ніж 1000 протестувальників порушені кримінальні справи. Нині за гратами у білоруських в’язницях перебуває 156 політичних в’язнів.

Лідер білоруської опозиції також наголосила на важливості підтримки Європейського Союзу.

“Ваша позиція є важливою, але потрібні дії. Будьте зараз з народом Білорусі, і білоруси відповідатимуть вам тим же у майбутньому”, – сказала Тіхановська, звертаючись до депутатів Європарламенту.

З Тіхановською премію розділили:

  • її чоловік, блогер Сергій Тіхановський; 
  • лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич;
  • активістки Марія Колесникова, Вероніка Цепкало та Ольга Ковалькова; 
  • голова правозахисного центру “Весна” Алесь Беляцкий; 
  • член страйкому Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський;
  • кандидат у президенти Білорусі в 2010 році Микола Статкевич; 
  • засновник Telegram-каналу Nexta Степан Путіло.

Фракція “Європейські консерватори та реформісти” пропонувала нагородити особисто Тіхановську, але список вирішили розширити.

Цитати з виступу Тіхановської в Європарламенті: 

“По дорозі до Європарламенту ви могли бачити шокуючу фотографію на фасаді будівлі. Жінка в білому, що впала на коліна перед ОМОНом. Це не сцена з кіно про воєнний час, це мирна Білорусь 2020 року. Люди, замкнені в соборі силовиками – це мирна Білорусь. Затримані, відмічені фарбою різних кольорів, щоб було ясно, наскільки сильно міліції варто їх побити, – це мирна Білорусь. Умисне зараження затриманих COVID-19 – це мирна Білорусь в самому серці Європи”.

“У 2020 році для всього світу маска була символом безпеки і турботи про інших, а в Білорусі 2020 року маска стала символом насильства і терору. Страх – ось, що відчуваєш, коли чуєш ці історії. І я одна з тисяч білорусів, які боялися. Навколо нас вишикувалася невидима стіна страху. Ця стіна стримувала нас майже три десятиліття. Але в цьому році все змінилося. В цьому році ми об’єдналися в прагненні до змін. Разом ми повірили, що стіну страху можна розібрати цегла за цеглою. Разом, день за днем, тиждень за тижнем, місяць за місяцем ми долаємо свій страх на шляху до свободи. Фотографія на фасаді Європарламенту – це історія не про страх, а про надію, відвагу і свободу”.

“Втретє за 20 років білоруси були удостоєні Премії імені Сахарова “За свободу думки”. Що нас мотивує продовжувати роботу? Ми зобов’язані перемогти, і ми переможемо. Просте бажання вільно гуляти по вулицях наших міст і селищ підтримує нас. Бажання відзначати свята в колі сім’ї підтримує нас. Мрія про краще майбутнє Білорусі підтримує нас. Про Білорусі, де перемагає справедливість і правда. Про Білорусь, якій можуть пишатися наші діти”.

Довідково:
Премію “За свободу думки” імені Андрія Сахарова Європарламент присуджує з 1988 року особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Церемонія нагородження відбувається щорічно в ЄП.

Як інформувала “Новинарня“, у жовтні 2020 року глава Європейського парламенту Давид Сассолі оголосив лауреатом премії імені Андрія Сахарова за свободу думки за 2020 рік опозицію Білорусі.

Читайте також:
Сенцов отримав премію Сахарова в Європарламенті. ПРОМОВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна