Під час реставрації в Андріївській церкві виявили запис про раніше невідому дату освячення храму

 

Під час реставрації в Андріївській церкві виявили запис про раніше невідому дату освячення храму.

Про це під час на онлайн концерту-відкриття Андріївської церкви після реставрації повідомила генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальськаінформує Громадське радіо.

“Ми знайшли під час реставрації престолу запис про охрещення церкви, а про це ніхто не знав, запис був замальований. Наші реставратори, які очолюють, Анатолій Остапчук… вони відновили цей запис і ми знаємо тепер, що 19 серпня 1767 року ця церква була освячена”, — розповіла вона.

Додамо, що реставрація однієї із найвідоміших барокових пам’яток України проходила в три етапи: укріплення пагорба, на якому стоїть храм, реставрація зовнішніх фасадів, робота над інтер’єрами.

13 грудня в Андріївській церкві відбулася урочиста Літургія з нагоди завершення реставрації. Із 15 грудня церкву відкриють для відвідувачів.

Як писала “Новинарня“, рішення про відновлення своєї ставропігії в Києві ухвалив Синод Константинопольської православної церкви під головуванням патріарха Варфоломія 11 жовтня 2018 року.

18 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон “Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська»”, згідно з яким Андріївська церква передана в постійне і безоплатне користування Вселенському патріархату.

Перша літургія Патріаршої ставропігії Вселенського патріархату відбулася в Андріївському храмі також на свято Андрія, 13 грудня 2018 року.

До весни 2015 року Андріївська церква була в користуванні Української автокефальної православної церкви. Згодом договір оренди закінчився, храм почали оновлювати.

Митрополит УАПЦ Макарій розповідав: “Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовним. Коли я поминаю [Вселенського] патріарха і йду назустріч, то треба жертвувати один кафедральний собор, і ми тим жертвуємо”. “Я поставив перед президентом питання: ми віддаємо єдиний кафедральний собор, а нам повинні щось взамін дати. Подивимося, чи так буде”, – додав тоді предстоятель УАПЦ.

11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

УАПЦ приєдналася до Православної церкви України.

Читайте також:
Андріївську церкву відкривають після реставрації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна