До перевезення в Німеччину Навального намагалися отруїти вдруге, – ЗМІ

 

Російського опозиціонера Олексія Навального намагалися отруїти вдруге – під час його перебування в лікарні міста Омськ, іще до перевезення в Німеччину.

Відповідну інформацію з посиланням на неназвані джерела в західній розвідці оприлюднило британське видання Times, повідомляє “Укрінформ“.

“Джерела в західній розвідці повідомили нам, що після невдалої спроби вбити його з першого разу ймовірні агенти держбезпеки спробували вбити завзятого критика президента Володимира Путіна другою дозою отрути, перш ніж його вдалося доставити в безпечне місце в Берліні”, – йдеться у статті.

Як зазначається, друга доза нервово-паралітичної речовини “Новачок” збільшила б імовірність смерті політика. Навального врятувало те, що після екстреного приземлення літака в Омську тамтешня бригада швидкої допомоги одразу ввела йому атропін.

Читайте також:
“Навального отруїли “Новічком”. Що це означає?”

Як писала “Новинарня“, Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускало, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.

Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.

22 серпня Олексія Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.

Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР. Речовиною тієї ж групи в 2018 році в Солсбері російські агенти отруїли колишнього співробітника ГРУ, перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, а також випадкових британців.

За даними німецької преси, Навальному в чай додали “покращену” модифікацію “Новічка”, і планувалося, що він помре в літаку під час перельоту з Сибіру.

Вийшовши з лікарні в жовтні, Навальний тимчасово залишився для проходження реабілітації в Німеччині.

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера.

Читайте також:
Росія має виплатити Навальному €8,5 тисяч, – рішення ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна