На окупований Донбас знову прибув російський комплекс РЕБ “Житель”, – InformNapalm

 

Російський комплекс радіоелектронної боротьби Р-330Ж “Житель” неодноразово фіксувався на окупованій частині українського Донбасу.

Він періодично потрапляв як у звіти СММ ОБСЄ, так і на фото, які були виявлені та опубліковані в ході OSINT-розслідувань міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.

Зазначається, що цей комплекс поступив на озброєння російської армії у 2008 році і активно використовується Російською Федерацією протягом всього часу війни на сході України, починаючи, як мінімум, з 2015 року.

Вчергове комплекс Р-330Ж “Житель” був помічений у нічний час 28 листопада 2020 з безпілотника СММ ОБСЄ дальнього радіусу дії в 4 км на північний захід від селища Ковське Новоазовського району Донецької області України, приблизно за 5 км від кордону з Російською Федерацією. Про це повідомлялось у текстовій частині звіту СММ ОБСЄ №286/2020 від 1 грудня 2020 року.

За даними міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, орієнтовні координати виявлення російського комплексу Р-330Ж “Житель”: 47°15’14.5″N 38°11’03.4″E.

Хоча якість знімка у нічний час доволі низька, проте на фото чітко проглядаються характерні візуальні особливості комплексу Р-330Ж “Житель”.

Інша цьогорічна фіксація Р-330Ж “Житель” та інших російських систем РЕБ на окупованій частині Донбасу також була зроблена за допомогою безпілотника СММ ОБСЄ на початку року – 16 лютого 2020:

Перші факти фіксації російського комплексу на українському Донбасі датуються червнем 2015 року, коли він був помічений на задньому плані фото, яке виклав на свою сторінку у соцмережах колаборант російських окупаційних сил, який воював у складі 11 ОМСП “Восток” (в/ч 08818). Тоді також вдалось визначити точні координати місця з’йомки: 48°05’18.8″N 37°54’30.2″E (місто Макіївка, Донецька область).

Цікаво, що станом на грудень 2015 року про використання “Жителя” в реальних бойових умовах навіть вийшла обмовка у пресрелізі російського наукового підприємства НВП “ПРОТЕК”, яке займається виробництвом цього комплексу.

У 2016 році InformNapalm також публікували дослідження, яке спиралося на аналіз знімків з екрану робочого терміналу комплексу “Житель”. Ці фото були добуті українськими хактивістами групи Trinity після зламу телефону російського військовослужбовця.
Результати цього дослідження вказували, що ЗС РФ активно застосовували комплекс Р-330Ж у боях проти ЗС України за місто Дебальцеве взимку 2015 року.

Читайте також:
На Донбасі вперше зафіксували новітній російський комплекс “Наводчик-2”, – InformNapalm

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна