Суд переглядає виправдувальний вирок у справі катування протестувальників на колонаді стадіону “Динамо” під час Майдану

 

Київський апеляційний суд переглядає виправдувальний вирок у справі побиття активістів на колонаді стадіону “Динамо” на вулиці Грушевського під час протестів у січні 2014 року.

У вівторок, 8 грудня, суд дослідив відеозапис побиття активістів, інформує видання Watchers.

Обвинуваченим у цій справі є харківський беркутівець Андрій Хандрикін. Двоє інших беркутівців, які були під слідством у цій справі — Артем Войлоков та Владислав Мастега -втекли у РФ разом з іншими харківськими беркутівцями, які підозрювались або обвинувачувались у насильницьких злочинах щодо протестувальників.

Андрію Хандрикіну інкримінували катування двох учасників Революції Гідності на колонаді стадіону імені Лобановського — Михайла Низькогуза та Владислава Цілицького. Тоді їх побили та скинули з колонади.
На той момент неповнолітнього Низькогуза також роздягли при температурі повітря -12 градусів і поранили ножем у стегно.

Згідно з даними в електронній декларації, станом на 2019 рік Хандрикін обіймав посаду поліцейського в батальйоні конвойної служби Харківської області. Посаду та низку інших даних у своїй декларації він зазначив російською мовою.

Справа щодо двох інших обвинувачених: Артема Войлокова та Владислава Мастеги, які разом з Хардрикіним, за версією слідства, катували активістів, виокремлена в інше провадження після того, як вони втекли до Росії.

Журналісти також звернули увагу, що адвокат Валентин Рибін, що здійснює захист Хандрикіна, прибув на засідання у захисній масці, декорованій принтом з емблемою “Беркуту”.

На слуханні 8 грудня суд переглянув відео, на якому зафіксовано, як двоє беркутівців катують активістів на колонаді стадіону.

Прокурорка Тетяна Сєргєєва на засіданні зауважила, що не погоджується із рішенням Дніпровського суду про виправдання Хандрикіна.
Представник потерпілих Сергій Гришко проситиме суд скасувати вирок суду першої інстанції та постановити новий.

Передісторія справи:
Нагадаємо, Дніпровський суд 30 серпня 2019 року виправдав Андрія Хандрикіна. Суддя зазначила тоді, що є встановленою сама подія насильства відносно активістів. Проте суд, за її словами, не може прийти до висновку, що саме Хандрикін катував активістів.
Окрім того, суд визнав ряд доказів недопустимими, зокрема судово-медичну експертизу по потерпілому у справі. Суддя зазначила, що може констатувати лише завдання тілесних ушкоджень активістам, а відеозаписи не є придатними для ідентифікації осіб на них.
Суддя також визнала неналежним доказом ксерокопії документів, долучених до матеріалів справи.
Раніше стало відомо, що беркутівців, які стали фігурантами цієї справи, слідство виявило завдяки рапортам, які вони склали на побитих і незаконно затриманих Низькогуза і Цілицького.
Хандрикіна обвинувачували у перевищенні службових повноважень. Він, будучи правоохоронцем, в часи Майдану грубо порушив конвенцію про права людини, катуючи протестувальників, — вважає слідство.
За версією слідства, за попередньою змовою із іншими працівниками міліції, Хандрикін бив і катував активістів з метою їх залякування.
“19 січня співробітники “Беркуту” в районі стадіону “Динамо” з 20 години почали блокувати рух. З метою затримання протестувальників Хандрикін, Мастега та Войлоков проникли у приміщення колонади. Усі активісти з даху втікли, окрім деяких, включаючи неповнолітнього”,- зазначено у вироку.
У документі йдеться: “Відтак троє беркутівців хотіли помститися протестувальникам і вирішили покарати активістів шляхом побоїв. Хандрикін, Мастега та Войлоков впродовж довгого часу били протестувальників по тулубу, спині, голові та інших частинах тіла. В подальшому вони вирішили задля знущання підвісили неповнолітнього потерпілого за ноги з даху колонади”.

Слідство каже, що беркутівці скинули потерпілих з даху колонади з метою передачі їх своїм колегам. Надалі вони зняли з потерпілого активіста Низкогуза одяг і продовжили побиття.

Читайте також:
ГПУ передала до суду обвинувачення щодо командира столичної роти “Беркуту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.