Генасамблея ООН ухвалила резолюцію проти мілітаризації Криму

 

Генеральна асамблея ООН у понеділок, 7 грудня, ухвалила резолюцію “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів”.

Як передає “Укрінформ”, документ підтримали 63 держави, проти проголосували лише 17, разом із Росією.

У тексті резолюції, зокрема, йдеться, що окупація Криму з боку Російської Федерації шкодить архітектурі міжнародної безпеки й режиму контролю над озброєнням, у тому числі здатному нести ядерні заряди.

У документі засуджується факт зведення російських баз у Криму. Крім того, резолюція містить заклик до Росії припинити військову підготовку дітей, які проживають на Кримському півострові, з перспективою подальшої служби в збройних силах Росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сьогодні виступив з офіційною заявою, у якій назвав голосування ГА ООН за резолюцію щодо Криму “новим елементом зростаючого правового тиску на Росію”.

“Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Російською Федерацією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, що розглядає перетворення Криму на величезну військову базу як пряму загрозу безпеці й стабільності в регіоні”, – наголосив урядовець.

За його словами, документ підтверджує, що окупація Криму є порушенням міжнародного права, а також те, що окуповані території мають бути невідкладно повернуті під контроль України.

Читайте також:
МЗС України підтримало ідею Санду про виведення військ РФ із Придністров’я

Окупанти відновили роботу військових складів ПММ біля Севастополя, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна