На відновлення української церкви XVII ст. у Празі зібрали мільйон крон

 

У Чехії на відновлення в Празі згорілої православної дерев’яної церкви святого Михаїла зібрали понад один мільйон крон.

Про це в четвер, 3 грудня, інформує “Історична правда” з посиланням на чеські ЗМІ.

Публічний збір коштів оголосила мерія Праги, він триватиме до 4 листопада 2021 року, повідомив прессекретар мерії чеської столиці Віт Гофман.

Сьогодні експерти намагаються задокументувати залишки згорілого храму в Саду Кінських, після чого почнеться проєктування відновлювальних робіт.

Найближчими тижнями також відбудеться координаційна нарада міської влади з православним духовенством, на якій буде розглянуто питання співпраці чи допомоги у сертифікації та реставрації інтер’єру.

“Зараз неможливо оцінити, скільки загалом буде коштувати реконструкція”, – сказав речник.

За словами Гофмана, фахівці з охорони пам’яток за допомогою 3D-сканера безкоштовно створять 3D-модель храму, на підставі якої почнуться роботу з його відновлення.

Раніше посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс повідомив, що дипломати вестимуть переговори з міською владою про відновлення церкви.

Розглядається також можливість звернення до Закарпатської області, щоби там знайшли майстрів, які володіють відповідними навичками і технікою відновлення.

Сьогодні мільйон чеських крон – це близько 1,3 млн гривень.

Церква святого Михаїла – дерев’яний православний храм, побудований у другій половині XVII століття в Україні, в селі Великі Лучки поблизу Мукачева.
У 1929 році вона була демонтована та перевезена до Кінських Садів у Празі, де стала частиною колекцій етнографічного музею.

Церква споруджена у так званому бойківському будівельному стилі з елементами народного бароко. Її довжина – близько 14 метрів, а ширина – 8 метрів, вежа сягала 17 метрів. Фахверкові частини церкви були покриті ґонтовим дахом.

Із 2008 року церква була передана у користування православній спільноті Чехії та Словаччини. Храм було включено до маршруту екскурсій “Українська Прага”.

Наприкінці жовтня 2020 року храм майже повністю згорів.

Читайте також:
Чехія відзначила медаллю Мустафу Джемілєва

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна