Україна може отримати план дій щодо членства в НАТО через три роки, Грузія – вже невдовзі

 

План дій щодо членства в НАТО Україна може отримати у 2023 році, але для цього потрібно виконати кілька умов. Водночас Грузія готується до ПДЧ вже найближчим часом.

Про це заявила директорка центру “Нова Європа” Альона Гетьманчук, пише “Європейська правда” в понеділок, 30 листопада.

“Я думаю, що нам варто було б орієнтуватися на отримання ПДЧ в 2023 році. Це закінчиться перший період участі України в Програмі розширених можливостей НАТО, буде здійснена певна оцінка”, – сказала вона.

“Якщо ми зможемо продемонструвати, що цей статус ми використовуємо ефективно, якщо до того часу ми імплементуємо хоча б одну-дві річні національні програми ефективно, ми покажемо що дійсно є бажання імплементувати  не лише на рівні декларацій оголошувати, то це абсолютно реально в 2023 році”, – зазначила Гетьманчук.

Вона наголошує, що також потрібно випрацювати грамотну комунікацію з тими країнами, які наразі не хочуть і чути про ПДЧ для України, щоби вони захотіли обговорювати це питання.

Як пише “ЄП”, Північноатлантичний альянс всерйоз вивчає можливість запросити Грузію до виконання Плану дій щодо членства. У штаб-квартирі НАТО на технічному рівні є згода про те, що Грузія має підстави отримати ПДЧ хоч завтра.

“Ба більше, багато хто схиляється до того, що вимоги майбутнього Плану Тбілісі значною мірою вже виконало, і країна в осяжній перспективі мала би стати 31-м членом Альянсу. Генсек Єнс Столтенберг навіть дозволяє собі робити публічні натяки на це”, – йдеться в статті “Крок до НАТО без України: Грузія може отримати План дій щодо членства в Альянсі”, опублікованій в “ЄП” в понеділок, 30 листопада.

Груднева зустріч глав МЗС НАТО, на яку оптимісти покладали надію, напевно завершиться без запрошення Грузії до ПДЧ.

Зараз у Альянсі воліють дочекатися зміни адміністрації Білого дому, щоби почути думку новообраного президента Джо Байдена та його команди; дехто також звертає увагу на вибори в Німеччині у 2021 році.

“Не на користь мрії багатьох грузинів зіграли також вибори у самій Грузії, які завели країну в політичну кризу. Втім, те, що у НАТО в принципі почали вести дискусію про новий статус для Грузії, вже є украй важливим. Адже щодо України Альянс досі відмовлявся навіть говорити про таку можливість. Наразі джерела кажуть про те, що Грузія може отримати ПДЧ без нас. Та не поспішайте оголошувати “зраду”. Грузинський успіх, якщо станеться, з часом зможе допомогти і Україні. У тому числі – через узгодження моделі можливого вступу до НАТО держав із окупованими територіями”, – зазначається в матеріалі.

При цьому “ЄП” пише, що наявність окупованих територій не є перешкодою до отримання ПДЧ. У Брюсселі погоджуються, що стаття договору про колективну безпеку країн-членів НАТО не поширюється на окуповані та деякі інші території (Гаваї у США, іспанські Мелілью і Сеуту в Африці тощо).

Читайте також:
У 2021 році катери Island залучатимуть до операцій НАТО, – Міноборони

ЄС не може захистити Європу самостійно, потрібні гарантії США, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна