Дід майбутнього держсекретаря США Блінкена емігрував із Києва, а вітчим пережив Голокост

 

Дід кандидата на посаду держсекретаря США Ентоні Блінкена емігрував до Сполучених Штатів із Києва, а вітчим пережив Голокост.

Як інформує Daily Mail, про свою сім’ю Блінкен розповів під час виступу членів команди новообраного президента США Джо Байдена в Вілмінгтоні, Делавер.

Представляючи майбутню команду, Байден зазначив, що Блінкен, один з його давніх радників, походить із родини іммігрантів і біженців.

За словами Блінкена, його дід по батьковій лінії емігрував з Києва, коли він перебував під контролем Російської імперії. А його вітчим, відомий міжнародний прокурор Сем Писар, пережив Голокост і врятувався завдяки американському танкісту під час Другої світової війни.

“Мій покійний вітчим, Самуель Писар, був одним із 900 дітей у своїй школі в Білостоці в Польщі, але єдиним, хто пережив Голокост після чотирьох років в концтаборах”, – розповів потенційний глава американської дипломатії. За його словами, наприкінці Другої світової війни Сем Писар зміг втекти до баварських лісів. “Зі свого укриття він почув гуркіт танка. Замість залізного хреста він побачив п’ятикутну білу зірку. Він побіг до танка. Люк відкрився. Афроамериканський солдат подивився на нього зверху вниз. Він впав на коліна і сказав єдині три слова, які знав по-англійськи, яким його навчила мати: “Боже, благослови Америку”. Солдат узяв його в танк, в Америку, на свободу”, – розповів майбутній держсекретар США.

Зведена сестра Блінкена Лія Писар розповідала, що солдатом був сержант Білл Еллінгтон, який служив у 761-му танковому батальйоні, який складався здебільшого з чорношкірих військових, відомих як “Чорні пантери”.

“Для моєї родини, як і для багатьох поколінь американців, Америка була буквально останньою кращою надією в світі”, – сказав Блінкен.

Згодом Самуель Писар консультував американських і французьких президентів у 1960-х і 1970-х роках.

Тоні Блінкен подякував своєму батькові Дональду, колишньому послу США в Угорщині, і своїй матері Джудіт Писар, яка була відомою фігурою в мистецтві і суспільному житті Нью-Йорка.

Політик-демократ Ентоні Блінкен народився 16 квітня 1962 року в Нью-Йорку, США.
За часів Барака Обами був заступником держсекретаря США (2015-2017), заступником радника з національної безпеки президента США Обами (2009-2013).
Він відомий як виразник жорсткої антиросійської лінії.

Для затвердження на посаду держсекретаря США за Тоні Блінкена має проголосувати більшість у Сенаті.

Читайте також:
Байден офіційно назвав кандидатів на основні посади в адміністрації США

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна