Вперше з часів незалежності читачі надають перевагу україномовним книгам, – дослідження

 

Вперше за часи незалежності України українські читачі почали надавати перевагу саме україномовним книжкам – 32% українською проти 27% – російською.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні “Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання”, яке опублікував Український інститут книги.

“Відносна більшість українців надають перевагу українській мові книжок – 32% проти 24% у 2018 році. Втім, частка тих, хто надає перевагу російській мові, несуттєво змінилася з 2018 року і зараз становить 27% – зростання частки прихильників україномовних книжок відбулося внаслідок двомовних (яким все одно), яка скоротилася з 45% в 2018 до 41% в 2020. Серед щоденних читачів частка прихильників української та російської мов є однаковою”, – йдеться у результатах дослідження.

Дослідження показало, що 74% читачів друкованих книг читали українською мовою, 65% читачів електронних книг читали українською мовою і 67% слухачів аудіокнижок слухали книжки українською мовою.

Також у дослідженні зазначається, що переважна частина дітей (56%) для читання обирають українську книжку у ситуації, коли є така сама російська книжка.

Гіпотезою дослідження є те, що читання позитивно впливає на стресостійкість, адже прочитані книжки допомагають сформулювати нову життєву парадигму і знайти шляхи виходу з кризи.

Дослідження проводилося у два етапи:

  • якісний етап дослідження (проводився методом фокус-групових дискусій);
  • кількісний етап дослідження (проводився методом масових особистих опитувань).

Загалом у серпні-вересні 2020 року було проведено 8 фокус-груп з дорослими респондентами 18-59 років та 16 фокус-груп з дітьми 6-17 років.

Кількісне дослідження проводилося методом особистих інтерв’ю вдома у респондентів в серпні-вересні 2020 року по всій Україні, за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Загалом було опитано 2100 дорослих віком 15-59 років та 1800 дітей віком 6-17 років.

Читайте також:
У Бахмуті зачиняється єдина українськомовна книгарня в місті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна