Вище військове керівництво РФ та безпосередніх виконавців воєнних злочинів в Україні каратимуть по-різному, – ОГП

 

Україна має намір притягувати до відповідальності вище керівництво РФ, причетне до скоєння воєнних злочинів, в Міжнародному кримінальному суді, а його поплічників та виконавців – в рамках українських законів.

Про це заявив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA, яке опубліковане в середу, 25 листопада.

“Вище політичне і військове керівництво РФ, причетне до скоєння воєнних злочинів, ми пропонуємо притягувати до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді, а діяння його поплічників та виконавців розслідуємо в Україні в рамках національного законодавства”, – сказав Мамедов.

За його словами, наразі головне – оцінювати дії цих осіб, збирати належну доказову базу та передавати справу в суд, який уже й вирішує питання притягнення до відповідальності.

Мамедов підкреслив, що “тяжкі злочини непрощенні”, тому “визнає РФ міжнародне право чи ні, вносить зміни до свого основного закону… чи ще якось маніпулює, ігнорує процеси, – це не звільняє винних у скоєнні злочинів від відповідальності”.

На запитання, який орган судитиме осіб, котрі скоїли злочини під час конфлікту в Донбасі, заступник генпрокурора зазначив, що “насамперед важливе всебічне розслідування всіх воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених РФ на території України в умовах збройного конфлікту за майже сім років”.

Також важливо довести в національних і міжнародних судах реалізації державою-агресором загального контролю над тимчасово окупованими територіями.

Щодо того, як саме має відбуватися правосуддя, Мамедов додав, що в ОГП обговорюють і аналізують світові практики і дійшли до висновку, що треба створювати “власну модель, яка й стане ефективною”.

На думку Мамедова, наразі досить важко говорити про створення міжнародного трибуналу щодо ситуації в Україні, оскільки для цього потрібне рішення Ради Безпеки ООН, якого вочевидь не схвалить РФ.

Тому, на його переконання, Україні варто розглянути можливість створення гібридного суду, який поєднуватиме як національний, так і міжнародний елементи, що підвищить і ефективність, і об’єктивність судового розгляду.

Читайте також:
Чекання Гааги. Як притягнути росіян до криміналу за Донбас і Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна