Уряд укотре переніс реалізацію постанови про зростання зарплат вчителів

 

Кабінет Міністрів України ще на рік переніс реалізацію ухваленої в липні 2019 року постанови №822 про зростання зарплат вчителів на 20-70%.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в постанові уряду №1149 від 23 листопада 2020 року.

“Зупинити до 31 грудня 2021 року дію постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року №822”, – мовиться в документі.

Нагадаємо, 10 липня 2019 року Кабмін схвалив реформу оплати праці педагогів з підвищенням до чотирьох прожиткових мінімумів мінімального окладу до 2023 року.

У 2020 році зарплата педагога мала становити 2,5 прожиткового мінімуму, у 2021 році – три мінімуми, в 2022 році – 3,5 мінімуму і з січня 2023 року – чотири прожиткових мінімуми. Пізніше через відсутність коштів на реалізацію реформи в державному і місцевих бюджетах, зазначену постанову було призупинено до 31 грудня 2020 року.

Своєю чергою Міносвіти заявило, що на реалізацію раніше ухваленої постанови №822 “Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки”, якою передбачено поступове (до 2023 року) підвищення найнижчого посадового окладу зазначених категорій працівників до рівня чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, у 2021 році необхідно 50 млрд грн.

Як інформувала “Новинарня“, водночас Кабінет Міністрів України з жовтня 2020 року зняв обмеження на зарплати керівників, членів виконавчих органів і винагороди членам наглядових рад державних компаній, що були запроваджені через введення в Україні карантину, пов’язаного з пандемією COVID-19.
Проте обмеження, за якими керівники держпідприємств не можуть отримувати щомісяця більше, аніж 1,25 млн грн, зберігаються.

Верховна Рада 13 квітня ухвалила закон про внесення змін до держбюджету, яким, серед іншого, обмежила грошове забезпечення працівників бюджетних установ десятьма мінімальними зарплатами. Тобто, 1 квітня і до кінця карантину заробітні плати в державному секторі не мали перевищувати 47,2 тис. грн.

Це обмеження мало діяти на час карантину, однак період дії карантину уряд постійно продовжував. Тому 28 серпня Конституційний Суд визнав обмеження розміру зарплат у державних структурах, яке уряд запровадив на час карантину, неконституційним.

Наприкінці серпня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що рішення про обмеження зарплат у державному секторі на час карантину негативно впливає на менеджерський кадровий потенціал.

Читайте також:
“Слуга народу” пропонує відкласти підвищення “мінімалки” до кінця 2021 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна