“Усунули мера від повноважень”: у Львівській міськраді сформували тимчасову владу без Садового

 

Новообрані депутати від партій “Європейська солідарність”, “Варта” та ВО “Свобода” провели перше засідання Львівської міськради на тлі заяв про спробу “узурпації влади”. На сесію у вівторок, 24 листопада, не був запрошений чинний мер Андрій Садовий, який переміг у другому турі виборів 22 листопада, але виборча комісія ще не встановила результати виборів. Відтак депутати трьох фракцій сформували тимчасову президію без участі представників Садового та його політичної сили.

Як повідомляє Zaxid.net, у засіданні взяла участь майже мінімальна для кворуму кількість депутатів — 34 із 64.

Депутати від “Самопомочі” й “Голосу” не прийшли на засідання, назвавши рішення про скликання сесії недемократичним.

Оскільки результати виборів мера офіційно не оголошені, обов’язки головуючого на сесії взяв на себе керівник міської ТВК Ігор Сліпецький.

На першому засіданні депутати трьох фракцій у робочому режимі склали присягу та обрали тимчасову президію, яка керуватиме сесіями міськради і складатиме порядок денний до приведення Андрія Садового до присяги.

Голосування відбувалося руками. До складу тимчасової президії увійшли Петро Адамик (“ЄС”), Юрій Мартинюк (“Варта») та Любомир Мельничук (“Свобода”), а також Роман Федишин із “Самопомочі” і Віталій Троць із «Голосу», які не прийшли на сесію і не склали присяги.

Такі дії в ЛМР стали можливі після того, як напередодні Львівський виборчком переніс першу сесію міськради 8-го скликання з 3 грудня на 24 листопада. Це рішення, як вважається, ухвалене під впливом політичної сили Петра Порошенка з метою тимчасово усунути від влади мера Андрія Садового, який виграв вибори міського голови, однак втратив свою більшість у міськраді.
Садовий звинуватив “ЄС” у спробі “узурпації влади”. Однак, згідно із законодавством, депутати мають право приймати практично всі рішення без участі новообраного мера.

Член президії від “Європейської солідарності” Петро Адамик повідомив, що протягом десяти днів буде напрацьовано порядок денний і скликано нове засідання, щоб продовжити сесію.

Водночас голова ТВК Ігор Сліпецький заявив, що результати виборів мера офіційно оголосять протягом трьох днів, і на наступному засіданні сесії новий мер може скласти присягу.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко пояснив, що своїм рішенням новообрані депутати усунули Садового від виконання повноважень міського голови, а утворена президія фактично може перебрати на себе мерські повноваження.

“Таке у цивілізованому суспільстві називають переворотом. Голова ТВК привів до присяги депутатів, не привівши до присяги міського голову. Таке відбувається вперше. І тим самим голова ТВК усунув обраного міського голову від повноважень”, — написав Москаленко у фейсбуці.

“Проведення сесії без голови міської ради фактично позбавляє міського голову Львова повноважень керувати містом. Новообрана президія може скликати сесію, яка призначить секретаря – в.о.міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо та приймати рішення”, – пише “Захід.нет”.

Читайте також:
На виборах мера Рівного переміг Олександр Третяк із “ЄС”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна