На виборах міських голів перемагають п’ять чинних мерів, – екзит-поли

 

У неділю, 22 листопада, в одинадцятьох великих містах України відбувся другий тур виборів міських голів.

Як інформує ВВС, екзит-поли показують потенційних переможців.

Міських голів обирали у Львові, Черкасах, Полтаві, Дніпрі, Рівному, Миколаєві, Ужгороді, Слов’янську, Нікополі, Дрогобичі та Бердянську.

У цих містах 25 жовтня жоден із кандидатів не зміг набрати 50% голосів і перемогти в першому турі.

Важливо, що в разі масових фальсифікацій офіційні дані голосування та екзит-полів можуть суттєво відрізнятись.

У Львові в першому турі чинний мер Андрій Садовий здобув 40% голосів, кандидат від “Європейської солідарності” Олег Синютка – 31%.

За даними Liberty Report на замовлення студії Савіка Шустера, в другому турі Садовий набрав 62,8% голосів, Синютка – 37,2%. Дані групи Fama (на замовлення Zaxid.net) – Садовий здобув 61,6%, Синютка – 37,4%.

У Дніпрі чинний міський голова Борис Філатов (від партії “Пропозиція”) був близький до перемоги в першому турі й вважається фаворитом. 25 жовтня Філатов отримав 46%, а місцевий політик Загід Краснов із “Громадської сили” – 13%.

За даними Центру соціальних і маркетингових досліджень Socis, Філатов 22 листопада здобув 78,75% голосів, Краснов – 18,25%.

У другому турі за посаду мера Черкас змагався нинішній керівник міста від “За майбутнє” Анатолій Бондаренко та кандидат від “Голосу” Віктор Євпак.

Чинний міський голова мав суттєву перевагу після першого туру – 37% проти 19%. За даними Liberty Report на замовлення студії Савіка Шустера, Бондаренко 22 листопада отримав – 54,25%, Євпак – 45,75%.

У Рівному в першому турі підприємець зі сфери будівництва Віктор Шакирзян з проєкту “Рівне разом” набрав 19%, другим прийшов кандидат від “Європейської солідарності” Олександр Третяк – 16%. За даними Socis, 22 листопада Шакирзян здобув 50,94%, а Третяк – 46,03%.

“Пізно ввечері 22 листопада у штабі “ЄС” заявили, що, за даними паралельного підрахунку протоколів з мокрими печатками з усіх дільниць, Третяк набирає 50,18%, а Шакирзян 47,76%. У “ЄС” переконують, що відрив склав майже 1,5 тисячі голосів”, – зазначає ВВС.

У Миколаєві за крісло мера сперечаються чинний міський голова від “Пропозиції” Олександр Сенкевич із 39% у першому турі та Владислав Чайка від “ОПЗЖ” – 29%. за даними екзит-полу, проведеного на замовлення видання “Никвести”, Сенкевич отримав 61,6% голосів, Чайка – 38,4%.

Мешканці Слов’янська обирали між кандидатом від “ОПЗЖ” Павлом Придворовим, який керує місцевим машинобудівним заводом, та чинним мером Вадимом Ляхом від “Опозиційного блоку”.

Обидва у першому турі набрали по майже 30%, Придворов випередив опонента менше ніж на 1%. За даними Research & Branding Group, під час повторного голосування перемагає Лях (58,8%), у Придворова – 41,2%.

Нагадаємо, другий тур мав відбутися у 12 містах, проте в Кривому Розі його перенесли на 6 грудня. Це пов’язано з відмовою чинного мера, лідера першого туру Юрія Вілкула від подальшої участі у виборчій кампанії. Міський голова послався на погіршення стану здоров’я. Таким чином, у другому турі братимуть участь кандидати, які посіли друге і третє місце: Дмитро Шевчик (“Слуга народу”) і Костянтин Павлов (“ОПЗЖ”).

15 листопада другий тур мерських виборів відбувся в семи містах.
У місті Суми переміг чинний мер Олександр Лисенко (ВО “Батьківщина”) із 60,32%, в Одесі – Геннадій Труханов (“Довіряй ділам”), у Луцьку – Ігор Поліщук (“За майбутнє”), у Херсоні – нардеп Ігор Колихаєв (партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”, у ВР член групи “За майбутнє”), у Краматорську на Донеччині – Олександр Гончаренко (самовисуванець), у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині – Михайло Посітко (ВО “Свобода”), в Українці на Київщині – Олександр Туренко (“Європейська солідарність”).

Читайте також:
Стало відомо, скільки українські політики витратили до виборів на рекламу в Facebook

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна