Керівник Музею Революції Гідності пояснив, чому не почалося будівництво та де гроші

 

Причини відтермінування будівництва Музею Революції Гідності і Меморіалу Небесної сотні – не розкрадання коштів, а арешт земельних ділянок за клопотанням Генпрокуратури та зволікання із проведенням слідчих дій на Алеї Героїв Небесної сотні.

Про це заявив директор Музею Ігор Пошивайло, коментуючи обвинувачення столичної прокуратури у розкраданні коштів на будівництві.

“Заяви прокурора Києва Олега Кіпера і начальника Головного управління СБУ в Києві та області Олега Головаша – мов читані з одного аркуша: 100 млн було, 10 залишилося, меморіал не побудували, кошти розкрадені. І жодного слова про єдині причини відтермінування будівництва – арешт земельних ділянок за клопотанням Генпрокуратури, зволікання із проведенням слідчих дій”, – написав Пошивайло у фейсбуці 20 листопада.

За його словами, офіційних звинувачень Музею досі не висунуто, є лише припущення.

“Справді, витрати коштів з державного бюджету регулюються низкою правових документів. Ми нічого не порушували. Щодо ситуації, яка склалася із будівництвом на заарештованій ділянці, зверталися багаторазово із запитами до різних профільних міністерств, юристів”, – додав він у коментарях до власного посту.

За словами директора, під час першого платежу ще не було відомо про арешт ділянки.

У коментарі “Громадському” Ігор Пошивайло також розповів, що кошти, виділені на будівництво Меморіалу Небесної сотні, були перераховані підрядникам для закупівлі матеріалів. Під час обшуків у Музеї Революції Гідності правоохоронці вилучили документи, що були у публічному доступі, а про проблеми будівництва було відомо вже два роки.

За словами Пошивайла, підрядник закупив необхідні матеріали для будівництва.

“Був чіткий план і графік робіт, що 20 лютого мав би бути збудований, відкритий меморіал, треба було закуповувати матеріали. Саме тому і була виплачена така сума. Виплата авансу — це стала практика, це не є злочином”, — заявив Пошивайло.

Він додав, що недовіри до підрядника в них не може бути, оскільки вони перевіряли наявність тих матеріалів самостійно.

Як повідомляла “Новинарня“, 19 листопада правоохоронці провели обшуки в Музеї Революції Гідності, в помешканні керівника Музею Ігоря Пошивайла та у фірмі-підряднику.
У столичній прокуратурі вважають, що гроші на музей та меморіал Революції Гідності були розкрадені. Керівник Київської міської прокуратури Олег Кіпер заявляє, що в грудні 2018 року для реконструкції та будівництва Музею Революції були виділені кошти у сумі близько 148 млн гривень. Аванс на фірму-підрядника був перерахований негайно – 111 млн гривень. Термін будівництва спливав у серпні 2019 року, проте будівельні роботи так і не були розпочаті. Тому в липні 2020 року правоохоронними органами було розпочато кримінальне провадження, в рамках якого перевірялося використання бюджетних коштів, виділених на зведення музею.
Представники Музею заявляють, що будівництво загальмоване через рішення Генпрокуратури.

Читайте також:
Наукова спільнота анонсувала протест під СБУ через обшуки в музеї Революції гідності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна