Гірників з ОРДЛО вербують на роботу в російських шахтах, – представник омбудсмена

 

Вербувальники з Росії заманюють гірників ОРДЛО на роботу в російських шахтах.

Про це на своїй сторінці в фейсбуці повідомив представник уповноваженого з прав людини Верховної Ради в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський в неділю, 15 листопада.

“Так, нами встановлено, що на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей працюють так звані рекрути з РФ, які здійснюють набір шахтарів працевлаштуватись на шахти РФ у Кемеровську, Ростовську області, Хабаровський край. Обов’язкова умова – оформлення паспортів РФ за спрощеною процедурою”, – йдеться в повідомленні правозахисника.

За його даними, лише цього року в ОРЛО окупаційні адміністрації РФ закрили 19 шахт, а в ОРДО 22 шахти. Водночас почали посилено працювати рекрути з РФ.

Лисянський зазначив, що на шахти РФ виїжджають цілі бригади шахтарів з ОРДЛО; вони пояснюють це тим, що на шахтах РФ зарплатню виплачують більш-менш вчасно, в той час, як окупанти в ОРДЛО багатьом шахтарям досі не погасили заборгованість, а виїхати на заробітки до інших країн під час пандемії практично не можливо.

Наголошується, що окупаційні адміністрації РФ в ОРДЛО практично знищили вугільну промисловість в ОРДЛО, не залишаючи вибору шахтарям. В РФ на шахтах зарплатні низькі, порівнюючи їх з тим навантаженням та об’ємом роботи, які виконують працівники, і тому вони іноді виходять на акції протесту.

“Вербуючи українців, РФ таким чином намагається створити за їхній рахунок конкуренцію на тамтешньому ринку праці”, – зауважив правозахисник.

В ОРДЛО протягом квітня 2020 року були закриті шахти “Новопавлівська”, “Міусинська”, “Вергелівська”, розглядається питання “сухої” консервації шахти “Никанор-Нова”.
Протягом року очікується закриття ще 5 шахт.

Читайте також:
Від Горлівки до Гааги: як шахтар Артем став танкістом “ДНР”, воював проти України, а тепер заробляє у Вінниці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна