#EmptyChairDay: в Україні провели акції на підтримку українських політв’язнів в РФ, Криму й ОРДЛО

 

У Києві на Софійській площі відбулася акція “Порожні стільці” на підтримку українських політв’язнів і полонених у Росії, Криму та ОРДЛО.

Мета заходу – нагадати Україні та світовій спільноті про незаконно ув’язнених за політичними мотивами українців, а також закликати представників влади використовувати кожну нагоду для їхнього звільнення.

Уже традиційна акція була організована Центром громадянських свобод спільно з Українським ПЕН-центром.

Як передає “Укрінформ“, на площі розставили порожні стільці з іменами ув’язнених українців Дениса Кащука, Валерія Матюшенка, Марлена Асанова, Олени Пєх, Османа Аріфмеметова, Тимура Ібрагімова, Юрія Гордійчука.

Фото: Укрінформ

Під час акції відомі українські журналісти, актори, музиканти та письменники розповіли історії цих людей. Зокрема, участь в заході взяли письменник Андрій Курков, актори Антоніна Хижняк, Олеся Жураківська та Ахтем Сеїтаблаєв, музикант Олександр Сидоренко “Фоззі”, журналісти Юрій Макаров та Вахтанг Кіпіані.

Також цього дня відбувся онлайн-флешмоб на підтримку українських заручників Кремля, організований Українським ПЕН та Центром громадянських свобод.

Продовжується флешмоб на підтримку українських заручників Кремля, організований Українським ПЕН та Центром громадянських…

Опубліковано PEN Ukraine Неділя, 15 листопада 2020 р.

За інформацією Центру громадянських свобод, станом на сьогодні щонайменше 234 українці перебувають у полоні в ОРДЛО. Також у тюрмах Російської Федерації та Криму утримують майже 100 громадян України за політичними мотивами.

За ініціативою Міжнародного ПЕН-клубу світ ще з кінця 1980-х років відзначає щороку 15 листопада День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців (Empty Chair Day). Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування, зникнення чи вбивство.
Так, 15 листопада 2019 року в Києві відбувся день солідарності з українським в’язнем “ДНР” Стасом Асєєвим. У грудні його було звільнено в рамках обміну з ОРДЛО.

Читайте також:
Кравчук закликав ОРДЛО провести обмін полоненими до новорічних свят

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна