В Іспанії розкрили схему контрабанди російської зброї до зон конфліктів за участі українців

 

Європол – міжнародне поліцейське управляння ЄС – заявив про ліквідацію схеми нелегального продажу російських озброєнь до зон конфліктів, в якій брали участь зокрема й українські судна та громадяни.

Як сказано в повідомленні від 14 листопада, операція з ліквідації схеми нелегальної торгівлі зброєю і відмивання грошей, яку викрили правоохоронні органи Іспанії за підтримки Європолу, відбулася 12 листопада в трьох середземноморських провінціях Іспанії – Барселона, Валенсія й Аліканте.

“Кримінальна мережа, створена латвійцями, іспанцями й українцями, нелегально транспортувала російське озброєння і вибухові речовини комерційними суднами з України переважно в зони конфлікту на півночі Африки і на Близькому Сході, щодо яких діють міжнародні ембарго. Нелегальні вантажі ховали в суднах, які також перевозили легальне озброєння”, – зазначають у Європолі.

За висновком правоохоронців, таким чином через Середземне море нелегально перевозили зокрема і танки.

Кримінальна мережа була добре організована і діяла в багатьох країнах. Серед прикладів її діяльності – силове звільнення з в’язниці капітана, якого затримали у Греції за контрабанду зброї.

Великі прибутки угруповання вводили в легальну економіку через добре відпрацьовану схему відмивання грошей – офшори, а потім країни з низькою фінансовою звітністю переказували кошти на банківські рахунки в європейських країнах, головно у Швейцарії та Великій Британії, а звідти до Іспанії. Там ці кошти використовували на купівлю майна і предметів розкоші.

“Тріщини в безпеці угруповання почали проявлятися, і суперечка між ватажками щодо контролю над їхньою морською діяльністю призвела до падіння”, – зазначено в пресрелізі.

Розслідування схеми почалося 2018 року. На цей час затримано сім підозрюваних, проведено сім обшуків, арештовано 18 об’єктів нерухомості вартістю близько 10 мільйонів євро, заморожено більш як 50 фінансових продуктів.

Читайте також:
В Україну незаконно ввезли три зенітно-ракетні комплекси С-125, – спецслужба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна