Пропагандистів з Bonanza Media, які поширювали фейки про MH17, курирувало російське ГРУ

 

Головне управління Генштабу ЗС Росії координувало діяльність медіапроєкту Bonanza Media, який поширював фейки про малайзійський “Боїнг”, збитий на Сході України в 2014 році.

Про це йдеться в спільному розслідуванні The Insider і Bellingcat, яке оприлюднили в четвер, 12 листопада.

Bonanza Media – проєкт колишньої співробітниці телеканалу RT Яни Єрлашової і голландського блогера Макса ван дер Верффа, який просуває “альтернативні версії” катастрофи рейсу MH17. Під брендом Bonanza вийшло кілька фільмів про катастрофу, а також публікувалися секретні документи з архівів Об’єднаної слідчої групи.

Як з’ясували The Insider і Bellingcat, діяльність Bonanza Media курував полковник ГРУ Сергій Чебанов.

Видання вивчили біллінги дзвінків і листування Чебанова, надані їм хакерами, і дійшли висновку, що на початку січня 2020 року він організував поїздку Єрлашової в “ЛНР” для зйомок фільму про катастрофу.

Крім того, Єрлашова погоджувала з Чебановим текст тизера до іншого фільму про MH17, а також статтю про судовий процес у справі про катастрофу.

У лютому 2020 рік Bonanza Media опублікувало закриті матеріали кримінальної справи про катастрофу MH17, після чого речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вони підтверджують російську позицію з приводу катастрофи “Боїнга” про те, що російський “Бук” не збивав літак.
Насправді ж в опублікованих документах таких тверджень не було.

Читайте також:
Напередодні Гааги: Кремль підхопив фейк власних пропагандистів про непричетність “Бука” до збиття МН17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна