Арбітраж в Гаазі призупинив розгляд справи про захоплення українських моряків у Керченській протоці

 

Міжнародний арбітраж в Гаазі призупинив розгляд справи щодо захоплення Росією українських моряків та кораблів у Керченській протоці.
Наразі невідомо, коли продовжать розгляд.

Таке рішення оприлюднили на сайті Постійної палати третейського суду в четвер, 12 листопада.

Зазначається, що розгляд справи призупинили через процедурні моменти.

Відзначається, що у поданих в серпні попередніх запереченнях Російська Федерація стверджувала, що Арбітражний суд не володіє юрисдикцією розглядати справу, так як претензії України відносяться до “спору, що стосується військової діяльності”.

7 вересня Україна представила свої зауваження щодо питання про біфуркації. У своїх зауваженнях Україна вказала, що попередні заперечення Російської Федерації “не носять виключно попереднього характеру”.

21 вересня Російська Федерація представила свою відповідь на зауваження України з питання про біфуркацію. 28 вересня Україна представила свою відповідь на відповідь Російської Федерації з питання про біфуркацію.

Відзначається, що склад арбітражу у своїй постанові вирішив, що попередні заперечення Російської Федерації повинні бути розглянуті на попередній стадії розгляду.

У суді підкреслюють, що якщо Арбітражний суд, виносячи своє рішення на попередній стадії розгляду відповідно до процедури, заявляє, що попереднє заперечення не носить виключно попереднього характеру, потім дане заперечення розглядається по суті.

“Відповідно до пункту 4 статті 11 Регламенту провадження по суті припинено. Відповідно до пункту 5 (f) процедурні постанови №1 Склад арбітражу постановив, що Україна повинна представити будь-які зауваження по попереднім запереченням Російської Федерації протягом трьох місяців з дати цієї постанови. Після отримання цих зауважень Склад арбітражу прийме рішення про необхідність додаткових письмових подань і, після консультації зі сторонами, про терміни подачі таких заяв”, – сказано у заяві суду.

Читайте також:
Арбітраж в Гаазі у назві справи вказав факт затримання українських кораблів та екіпажів. Зеркаль задоволена

Як повідомляла “Новинарня“, 23-25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

Надалі вісім суден РФ тримали українські судна Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години, коли конвой уже повертався до Одеси, у нейтральних водах росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили 24 моряків у полон. Вогонь вівся зокрема з артустановок і ракетами з вертольотів.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Також стало відомо, що російський депутат анонсував напад на катер ВМСУ ще за три дні до інциденту

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування українцями зброї проти агресорів у Чорному морі.

27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх за нібито “кримінальне правопорушення”. Надалі військовополонених перевезли до Москви, в СІЗО “Лефортово” та “Матроську тишу”. До них тривалий час не було доступу адвокатів і консулів.

Станом на 27 грудня усі 24 українських моряки, захоплені Росією, заявили “слідству”, що є військовополоненими.

Раніше Росія не виконала припис ЄСПЛ щодо надання інформації про полонених моряків.

У березні 2019 року 24 українських моряків визнали військовополоненими, про це йдеться в опублікованій Управлінням верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) доповіді про ситуацію в Україні за період 16 листопада 2018 року – 15 лютого 2019 року.

Україна подала позов проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права й ініціювала процедуру, яка може звільнити полонених українських моряків.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права в Гамбурзі виніс рішення щодо справи 24 українських моряків і трьох кораблів, обстріляних і захоплених РФ 25 листопада 2018 року: однозначно на користь України.
Президент Трибуналу, суддя Пак Чжин Хьон зачитав ухвалу: “Морський трибунал постановив (…) вжити наступних заходів: Російська Федерація має невідкладно звільнити українські військові судна “Бердянськ”, “Нікополь” і “Яни Капу” та повернути їх під юрисдикцію України… Невідкладно звільнити 24 військових і спецслужбівців та дозволити їм повернутися в Україну”.
Суд заявив, що не знайшов підтверджень російської версії про провокаційну військову операцію України в Керченській протоці.

7 вересня відбувся обмін полоненими та утримуваними особами між Україною і РФ у форматі “35 на 35”. Україна отримала з Москви зокрема й 24 військовополонених моряків ВМСУ.

18 листопада 2019 року, після 358 днів з часу незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря біля Керчі, МБАКи “Бердянськ” і “Нікополь” та буксир “Яни Капу” росіяни передали Україні у нейтральних водах відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 20 листопада вони прибули на базу ВМСУ в Очаків.

Захоплені ворогом судна прийшли не своїм ходом, а на буксирі, адже “їх знищили росіяни”, розповів командувач ВМСУ Ігор Воронченко. За словами адмірала, росіяни познімали із захоплених українських кораблів плафони, розетки і навіть унітази.

Читайте також:
У РФ пояснили, куди зникли особисті речі українських моряків із захоплених бронекатерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна