ВАКС присудив 4,5 роки в’язниці депутатові Полтавської облради

 

Вищий антикорупційний суд засудив до 4 років 6 місяців ув’язнення депутата Полтавської обласної ради Валерія Прядка та заступника начальника одного з відділів КП “Полтавафарм” Руслана Гнєздова.
Суд конфіскував у Прядка та Гнєздова 35 тисяч гривень на користь держави.

Чоловіків визнали винними в тому, що вони дали 35 тисяч хабаря поліцейському, повідомила в середу, 11 листопада, пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Прядка та Гнєздова викрили на хабарі у травні 2017 року. У той час депутат облради також обіймав посаду виконувача обов’язків директора “Полтавафарм”.

Разом із заступником він хотів отримати дозвіл на використання приміщень, призначених для роботи з наркотиками і психотропними речовинами.

“Розглянувши матеріали справи та заслухавши доводи сторін, колегія суддів ВАКС підтримала позицію прокурора САП та визнала вказаних осіб винуватими у вчиненні злочину”, – йдеться в повідомленні САП.

Вирок суду набере законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо фігуранти не подадуть апеляцію.

Прядко був обраний депутатом Полтавської обласної ради на місцевих виборах 2015 року. Він висувався від “Партії простих людей Сергія Капліна”.

Про що це кримінальне провадження

“Полтавафарм” — обласне комунальне підприємство, яке торгує медикаментами через мережу своїх аптек. У тому числі, підприємство торгує медикаментами, які містять психотропні речовини. Щоби продавати психотропні або наркотичні речовини, медичне підприємство повинно отримати ліцензію від Міністерства охорони здоров’я. Також фармацевтам потрібно було отримати дозвіл поліції на використання об’єктів і приміщень.
Правоохоронці повинні перевірити: чи належним чином зберігаються наркотичні препарати, щоб їх не можна було викрасти. Всього у “Полтавафарм” було 34 точки, де були наркотичні речовини. Дозвіл видається на 5 років і у 2017 році його потрібно було оновити.

За інформацією видання “Полтавщина”, 27 квітня “Полтавафарм” направило листа до Головного управління поліції у Полтавській області з проханням провести огляд аптек та складів. За десять днів поліція мала перевірити документи і аптеки, після чого або надати дозвіл, або відмовити. Через канцелярські проблеми лист надійшов в управління тільки 12 травня. Правоохоронці повідомили підприємству, що не вистачає довіреностей на представників “Полтавафарм”, які будуть їздити із поліцейськими і приймати акти перевірки.

19 травня троє представників “Полтавафарм” — Гнєздов, Смірнов і Гриценко — поїхали до ГУНП, щоб вирішити ситуацію. Поліцейський Леонід Горяєв повідомив, що зараз працює тільки один оперативник, також немає автомобіля. З цієї причини будуть затримки під час перевірки. Руслан Гнєздов відвів поліцейського для розмови й запропонував матеріальну допомогу, щоб пришвидшити процес.
В той день поліцейський пішов до свого керівника і розповів про ситуацію. Він сприйняв слова Гнєздова, як пропозицію дати хабар, тому написав про це рапорт. 20 травня було зареєстровано кримінальне провадження, за намагання дати хабар. Розпочалися оперативні дії.

24 травня, близько 16 години, Горяєв приїхав в головний офіс “Полтавафарму”. Він поспілкувався із керівником підприємства Валерієм Прядком і його заступником Русланом Гнєздовим. Спочатку обговорили, як буде проходити обстеження аптек. Поліцейський сказав, що потрібно дати машину і людей, бо їх не вистачає.

“В кінці розмови Прядко мені повідомив, що 1 тис. грн за об’єкт і ще 1 тис. грн дасть зверху. Загалом 35 тис. грн”, — розповів поліцейський Горяєв на суді.
25 травня Гнєздов прийшов із грошима прямо в Управління обласної поліції, де його і затримали. Він хотів передати поліцейському першу частину хабара. Потім затримали і Валерія Прядка. Їх обвинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України.

Читайте також:
ВАКС закрив справу щодо Труханова за декларування недостовірної інформації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна