Арестович – про 4 головні пункти “Плану дій”для Донбасу, упередження проти них та реальність

 

Олексій Арестович
радник делегації з інформаційної політики української делегації в Тристоронній контактній групі

Чотири головні пункти «Плану дій» [з припинення війни на Донбасі, які презентував голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук], чотири упередження проти них – та реальність.

1. Пункт «Плану дій»:
– виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року.

Упередження:
– «неможливо так швидко вивести війська, найманців, техніку».

Реальність:
– Ізраїль вивів свої війська з «зони безпеки» у Лівані, одночасно з союзною йому «Армією Південного Лівану» (АПЛ) протягом однієї доби, після 18 років перебування у країні.

Чисельність контингентів відповідно складала – близько 1500 тис осіб для Ізраїлю, а для АПЛ – 6000 осіб з членами їх родин.

На Донбасі «…іноземних військ» близько 40 тис в/с, але ж і не за одну ніч ми їм пропонуємо вийти, це може бути календарний місяць.

Хоча, як здається, якщо президент РФ віддасть відповідний наказ, «…іноземні війська» виїдуть і за ніч.

2. Пункт «Плану дій»:
– скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, за спрощеною процедурою надання жителям цих територій російського громадянства.

Упередження:
– «…надання російського громадянства по спрощеній процедурі є виключним привілеєм президента РФ, такого пункту нема у Мінських домовленостях» – точка зору, висловлена заступником керівника адміністрації – прессекретарем президента РФ Дмитром Пєсковим.

Реальність:
Те, що пан Д.Пєсков не пам’ятає дату Паризького саміту («…два года назад») зрештою, може бути обмовкою.

Гірше, що він не пам’ятає або не розуміє зміст документу, який затвердив президент його держави В.Путін.

Дозволю собі допомогти колезі:
«…(сторони)… наголошують на загальному прагненні до сталої й всеохопної архітектури довіри та безпеки у Європі, заснованій на принципах ОБСЄ, для якої врегулювання конфлікту в Україні є одним із низки важливих кроків».

Питання 1: Чи сприяє довірі та безпеці масова паспортизація громадян держави – однієї сторони конфлікту іншою?

Питання 2: Чи збирається російська сторона виконувати угоди, укладені президентом РФ?

3. Пункт «Плану дій»:
«…відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою СММ ОБСЄ».

Упередження:
– «…у Мінських домовленостях, підписаних президентом П.Порошенко зазначається «…відновлення повного (!) контролю над державним кордоном з боку уряду України… має початися у перший день після проведення місцевих виборів».

Пункт 9 «Комплексу заходів».

Реальність:
– ключ до розуміння «Плану дій» у слові «повного».

План передбачає відновлення контролю над кордоном за допомогою (збільшеної за чисельністю) Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, послідовного та поступового, починаючи з пунктів, через які технічно можливе перекидання важкої техніки та з подальшим розповсюдженням такого контролю на решту ділянок.

Якщо керівництво РФ хоче використати шанс закінчити війну та виконати власні міжнародні зобов’язання, пропозиція Української делегації надає такий шанс.

4. Пункт «Плану дій»:
– підготовка та проведення на території ОРДЛО виборів (за допомогою ОБСЄ).

Упередження:
– «…неможливо в такий термін підготувати та провести місцеві вибори належним чином».

Реальність:
– у 2014 році, знаходячись у незрівнянно гіршому становищі, керівництво України підготувало і провело загальнонаціональні (!) вибори Президента України за три місяці – у термін на півтори місяці коротший.

Нагадую, що пропозиція Української делегації на теперішній час представлена посередникам (ОБСЄ) та російській делегації.

Реальна реалізація комплексу цих заходів потребує схвалення Президентом та парламентом України.

10 листопада – наступне засідання ТКГ.

До цього часу ОБСЄ має сформувати власну позицію та, можливо, внести, свої пропозиції до подальшого розгляду «Плану дій».

Проведення до кінця поточного року нової зустрічі на вищому рівні у Нормандському форматі, яка б підбила підсумки року спроб виконати попередні домовленості, досягнуті за результатами Паризького саміту у грудні 2019 року, та на якій було б обговорено плани щодо подальшого їх виконання – ось який вихід бачить Українська делегація в ситуації, що склалася.

Читайте також:
“План спільних кроків” з припинення війни на Донбасі неможливо виконати за пів року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна