У жовтні міжнародні резерви України зменшились на 1,5%

 

За попередніми даними, станом на 1 листопада 2020 року міжнародні резерви України становили 26,1 млрд доларів (в еквіваленті) – у жовтні вони зменшились на 1,5%.

Про це в п’ятницю, 6 листопада, повідомляє пресслужба НБУ.

Резерви у жовтні зменшились внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов’язань держави і проведення валютних інтервенцій НБУ для згладжування курсових коливань на валютному ринку.

У Нацбанку додали, що динаміку резервів визначали такі чинники:

  • операції уряду з управління держборгом. Загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив 381 млн доларів (в еквіваленті). Зокрема, 213,3 млн дол були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, 78 млн доларів – на обслуговування єврооблігацій, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду становили 188 млн дол (в еквіваленті).
  • операції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

У певні дні жовтня попит на валюту на міжбанківському валютному ринку перевищував пропозицію унаслідок пожвавлення ділової активності, у тому числі активізації імпортерів.

Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму 191,3 млн доларів.

Ще один фактор, який впливав на динаміку резервів, – переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість зменшилася на 1,1 млн доларів (в еквіваленті).

“Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку”, – додали в НБУ.

Як інформувала “Новинарня“, сума держборгу України зросла на ₴4,6 мільярда.

Читайте також:
Два по 6%: Нацбанк зберіг облікову ставку і прогноз падіння ВВП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.