Експрезидента Косова арештували та привезли в Гаазький суд

 

Колишній президент Косова Хашим Тачі, який подав у відставку через звинувачення у військових злочинах, був заарештований і переведений в центр утримання під вартою Трибуналу щодо Косово в Гаазі.

Тачі в четвер, 5 листопада, подав у відставку, яка набула чинності в той же день, після того, як дізнався, що суд підтвердив звинувачення у військових злочинах проти нього.
У другій половині дня Тачі прибув у військовий аеропорт Приштини і був доставлений літаком до Гааги, згодом – узятий під варту спеціалізованої палати Косова, передає Reuters.

Тачі неодноразово заперечував будь-яку причетність до злочинів. На пресконференції в столиці Косова він сказав, що вважає свою відставку необхідною “для захисту цілісності держави”.

У липні прокуратура заявила, що вважає Тачі відповідальним за майже 100 вбивств мирних жителів під час війни 1998-1999 років, коли він був командиром Визвольної армії Косова (ОАК), яка воювала з сербською поліцією і армією.

Спецпрокуратура звинуватила його та інших політиків у скоєнні низки злочинів проти людяності та воєнних злочинах, в тому числі вбивствах, насильницьких зникненнях людей, переслідуваннях і тортурах.

Спеціальна палата (суд) Косова, суд щодо воєнних злочинів, розташований в Гаазі, підтвердив висновок прокуратури 5 листопада. Спеціальна палата була створена в 2015 році для розгляду справ про злочини партизанів Армії визволення Косова під час війни, яка призвела до незалежності Косова від Сербії.

Як інформувала “Новинарня“, 24 червня 2020 року президентові Косова Хашиму Тачі та колишньому спікеру парламенту Косова Кадрі Веселі висунули звинувачення у злочинах проти людства та воєнних злочинах, включаючи вбивства, викрадення людей, переслідування та катування.
13 липня у Гаазі міжнародні прокурори допитали президента Косова у справі про військові злочини 1998-1999 років.

5 листопада Тачі подав у відставку на тлі звинувачень у воєнних злочинах.

Читайте також:
У Косові на протесті сербів помітили співробітника спецслужби РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна