Рада ухвалила в першому читанні проєкт держбюджету-2021

доповнено

У четвер, 5 листопада, Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт державного бюджету на 2021 рік.

Як передає “Новинарня“, за це рішення проголосували 275 народних депутатів.

Зокрема, “за” проголосували 209 нардепів від “Слуги народу” (один утримався), 20 – від “Довіри”, 16 – від “За майбутнє”, одинадцять позафракційних та 19 – від “Батьківщини”.

“Проти” проголосували 24 депутати від “Європейської солідарності”, 17 – від “Опозиціної платформи – За життя”, 13 депутатів від “Голосу” утрималися.

“Дякую всім за відповідальну державницьку позицію”, – сказав після голосування Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

“Уряд вчасно подав до Верховної Ради проєкт бюджету на 2021 рік, як це визначено закоодавством. Проєктом є збалансованим і реальним до виконання. Це не просто фінансовий кошторис, це – інструмент розвитку і зростання країни. У бюджеті передбачено достатньо коштів для фінансування всіх пріоритетних потреб держави”, – заявив перед голосуванням міністр фінансів Сергій Марченко.

Він вважає, що уряд “зможе впоратись з коронакризою, забезпечити фінансову стабільність, відновити економіку та підвищити добробут громадян”.

“Це бюджет можливостей для подальшого розвитку”, – сказав очільник Мінфіну.

Водночас голова Рахункової палати Валерій Пацкан зауважив, що прогнози уряду щодо зростання ВВП на 4,6% – досить оптимістичні, і є ризики, що таке зростання не буде досягнуте через коронавірусні обмеження та рецесія в промисловості вплинуть на надходження до держбюджету.

Він прокоментував пропозицію уряду на пів року заморозити розмір прожиткового мінімум у розмірі 2 189 грн, коли фактичний розмір становить 3763 грн.

“Рахункова палата неодноразово наголошувала на зміну підходів до формування розміру прожиткового мінімуму”, – додав Валерій Пацкан.

Голова РП оцінив передбачене зростання доходів у держбюджеті на 4,9% – “проте реальне зменшення на 2,2%, порівняно з очікуваннями на цей рік”.

Ллідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко назвав проєкт бюджету “особистою розпискою Володимира Зеленського у власній некомпетентності”.

“Судячи з проєкту бюджету, Зеленський не збирається виконувати передвиборчі зобов’язання, а наступного року вже є екватор його президентської каденції”, – заявив Порошенко.

Представник “За майбутнє” Тарас Батенко зазначив, що депутати його групи “хочуть, щоби цей бюджет був бюджетом життя, а не смерті, і не бюджетом виживання”.

“Ми хочемо чітке зобов’язання уряду – підняти обсяги прожиткового мінімуму до фактичних розмірів”, – наголосив Батенко.

Під час виступу нардеп від “Опозиційної платформи – За життя” Олександр Колтунович назвав розмір дефциту в 270 млрд гривень нереальним та “вбивчою” цифрою розмір додаткових зовнішніх надходжень у 702 млрд грн.

Раніше сьогодні парламент ухвалилв проєкт закону №4100-д про внесення змін до Бюджетного кодексу України.
Нещодавно заступниця голови фракції партії “Слуга народу” Євгенія Кравчук заявила, що до проєкту бюджету-2021 внесли поправок більш як на трильйон гривень.

Читайте також:
Уряд дозволив витрачати гроші з COVID-фонду на виробництво серіалів

Кабмін виділив з COVID-фонду додаткові 2 млрд грн на доплати Нацполіції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна