На Росії – День “народного єдінства”, або Коли розвалиться остання імперія

 

Андрій Ковальов
громадський та релігійний активіст, парафіянин ПЦУ, колишній прессекретар Патріарха Київського і всієї України Філарета

(FB)

Сьогодні – День Ікони Казанської Божої Матері, дуже шанованої в Російській православній церкві. Мабуть, найшанованішої у Московському патріархаті ікони. До речі, останні 250 років Москва активно насаджувала цей чужорідний культ ікони в Україні. І дійсно, якщо ви подивитесь на прилавки віконних лавок Московського патріархату в Україні, здебільшого це буде саме “Казанська” ікона Божої Матері.

Взагалі у північно-східних, тобто московських деспотів із Казанню були пов’язані дуже глибокі психологічні комплекси. Після знищення й окупації Казані у вересні 1552 року московський каган Іван Грозний повелів іменувати його серед іншого князем Казанським, перед згадкою про те, що князь Московський. І цей титул ще довго залишався у московських деспотів.

У сучасній путінській Росії ще у 2005 році вирішили перетворити церковне свято ікони Казанської Божої Матері на політичний маніфест. І проголосили 4 листопада вихідним днем і святом “Народнага єдінства”. Не буду багато писати про історію свята. Насправді подія висмоктана з пальця. Нібито князь Мінін і гражданін Пожарський очолили москальське посполите рушення й вигнали з Москви об’єднане польсько-литовсько-українське військо, і це призвело до закінчення того, що моск@лі називають “Смутноє врємя”.

Нещодавно відкрив для себе цікавий факт. Поруч з іконою “Казанської” Божої Матері, символом “празніка народнага єдінства” є пам’ятник Мініну і Пожарському на Красній площі у Москві. Так от, творцем цього пам’ятника є іченський шляхтич – спадковий козак, скульптор Іван Петрович Мартос.

Мартос народився в родині іченського сотенного отамана Петра Михайловича Мартоса. Ну от вам: навіть творець московського патріотичного пам’ятника – і той українець, та ще звідки? З Прилуцького полку!

Загалом путінські ідеологи і придворні політологи перетворили це свято на символ єдності всього величезного національного різноманіття великої сучасної російської імперії. Очевидно, на противагу до цього свята в Україні треба проводити День поневолених народів Росії.

Адже “Карфаген має бути зруйнований”. Як неочікувано для всіх упав “непорушний” берлінський мур, як одного дня почала сипатися і впала Совєцька імперія, – так само зруйнується і сучасна путінська імперія. Повірте, моє покоління буде свідком розпаду Росії.

Що буде після розпаду Росії? Це насправді залежить і від нас – українців. Зараз

ми мусимо всіма силами підтримати
відцентрові національні рухи в Російській Федерації,

щоб у час розпаду Росії на наших північних і східних кордонах запанував мир і спокій.

Що постане на руїнах Росії? Очевидно, постане близько двох десятків незалежних держав. Можливо, навіть у формі кількох конфедерацій. Конфедерація вільного Ідель-Уралу, тобто незалежні держави Надволжя: Ерзянь Мастор, Чувашія, Марій Ел, Татарстан, Удмуртія, Башкортостан. Очевидно також виникне конфедерація Кавказьких держав.

Чому це важливо для України? По-перше, бо Московія – це наш споконвічний екзистенційний ворог, і цей ворог не заспокоїться, доки не знищить і не проковтне незалежну Україну. Незалежна Україна – це найбільший подразник для сучасної путінської Росії. Не вірите – увімкнуть будь-який випуск новин на російському державному телебаченні.

По-друге, Росія окупувала наші території, вбила наша громадян і вже шість років веде війну проти України.

По-третє, від українського міста-мільйонника Харкова – 30 кілометрів до сучасного кордону з Московщиною і близько 700 кілометрів до кордону з Ідель-Уралом.

Коли думаєте, “а навіщо воно мені треба?” – згадайте Голодомор і втрату української державності сто років тому і сучасну російсько-українську війну. Мільйони українських жертв.

Можна все життя у кращому випадку заплющувати очі й уявляти, що замість російської імперії – великий океан. А можна наближати нашу перемогу і розвал Росії.

А тим часом на Росії – “День народнага єдінства”…

Читайте також:
Заради них і задля нас:
чому Україна має виступити адвокатом корінних народів РФ у світі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.