У КСУ є група суддів на чолі з головою, які симпатизують Росії, – Веніславський

 

У Конституційному Суді є група суддів, які відверто симпатизують Російській Федерації, а очолює цю групу голова КСУ Олександр Тупицький.

Про це заявив народний депутат від фракції “Слуга народу”, представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський під час виступу з трибуни Верховної Ради у вівторок, 3 листопада.

“Чи випадково було обрано Конституційний Суд як інструмент реалізації чергової гібридної атаки на українську державність? Ні, не випадково. Тому що в Конституційному Суді є група суддів, які відверто симпатизують Російській Федерації. Очолює цю групу голова Конституційного Суду, який ще у 2014 році, коли Конституційний Суд України визнавав неконституційною постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим про проведення всекримського референдуму, виступав за те, що Конституційний Суд не має права давати оцінку конституційності постанови з огляду на міжнародні договори України. Ще він виступав, що Верховна Рада АР Крим діяла в якихось надзвичаних умовах і тому треба її запитати, чому саме вона таку постанову прийняла. Це окрема думка судді Конституційного Суду Тупицього до рішення КСУ від 14 квітня 2014 року”, – зазначив Веніславський, якого цитує “Укрінформ”.

Представник президента в КС також заявив, що наразі країна-агресор здійснює черговий зухвалий напад на основи української державності.

“Сьогодні об’єктом їхньої атаки стали основоположні фундаментальні цінності, які громадяни України відстоювали під час Революції Гідності. Це патріотизм і це порядність”, – наголосив Веніславський.

При цьому політик зазначив, що відповідь на ці дії мають бути адекватні загрозі, яка виникла.

“Президент Зеленський запропонував вчора у прямому ефірі абсолютно правильний і найбільш оптимальних шлях. Судді Конституційного Суду України, одинадцятеро, які голосували за ганебне рішення, мають негайно подати у відставку. Цим самим вони збережуть стабільність української державності, тим самим вони збережуть Україну як незалежну суверенну державу. Якщо вони цього не зроблять, це зробить парламент, а якщо парламент цього не зробить, це може зробити вулиця”, – заявив Веніславський.

Крім того, за словами представника президента в КСУ, Російська Федерація за допомогою своїх агентів впливу в Україні, в тому числі, представлених в українському парламенті, ініціювала в Конституційному Суді Україні визнання неконституційними базових основоположних законів, які стали основою євроатлантичної інтеграції України – антикорупційних законів.

На думку Веніславського, невипадково саме ці закони стали об’єктами нападів з боку Російської Федерації через підконтрольні політичні сили в Україні.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент України Володимир Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Також домовилися прискорити судову реформу.

Ввечері 29 жовтня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства.

30 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції виконало розпорядження уряду й відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Читайте також:
Законопроєкт президента щодо КСУ має ознаки конституційного перевороту, – Тупицький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна